Turizem 16.7.2017 8:09

Podčetrtek in Rogaška Slatina v ponovno ojezeritev Vonarskega jezera

Podčetrtek, 16. julija - Občini Podčetrtek in Rogaška Slatina se pripravljata na izvedbo projekta ponovne ojezeritve Vonarskega jezera, ki so ga leta 1988 zaradi onesnaženosti izpraznili. Na tem območju je predvidena tudi gradnja naselja s hotelsko ureditvijo, za kar po mnenju župana Podčetrtka Petra Misje obstaja zanimanje.

Podčetrtek.
Župan občine Podčetrtek Peter Misja.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Kot je za STA povedal Misja, tako kmalu od države pričakujejo nakazilo prvih 750.000 evrov za ureditev brane. To bo možno krmiliti tudi daljinsko. V drugi fazi projekta, ki je ocenjena na 2,5 milijona evrov, pa bi se lotili čiščenja mulja in dna reke Sotle, iz katere bi pripeljali vodo v Vonarsko jezero, ter ureditve brežin reke Sotle.

Na območju je predvidena tudi gradnja naselja s hotelsko ureditvijo. Po Misjevih besedah bi projekt izvedli prek javno-zasebnega partnerstva. "Verjamem, da partnerja ne bo težko najti," je ocenil.

Turistični razvoj Vonarskega jezera je po mnenju gospodarskega ministrstva projekt izjemnega pomena za nadaljnji razvoj turizma v Obsotelju. Povezoval bo namreč slovenske in hrvaške turistične destinacije in bi lahko pripomogel k več kot 700.000 nočitvam letno. "Regija bi s tem zagotovo pridobila nova delovna mesta," so dejali.

Vonarsko ali Sotelsko jezero so konec 70. let prejšnjega stoletja z zajezitvijo reke Sotle uredili za zagotavljanje poplavne varnosti in koriščenje akumulirane vode. Površina jezera je bila 195 hektarov, obala je bila dolga 16,5 kilometra. Voda je zaradi neurejene kanalizacije in pomanjkanja čistilnih naprav z leti postajala vse bolj umazana, zato so jezero leta 1988 izpraznili, območje pa se je zaraslo.