STAznanost

Policija odkrila več ilegalnih vab za jamske hrošče

Kozina, 4. septembra - Policiste iz Kozine so ta konec tedna pri pregledu ene lažje dostopnih tamkajšnjih jam naleteli na sedem vab oz. pasti, namenjenih nezakonitemu lovu hroščev in ostalih živali v jami, v katere se je ujelo več različnih jamskih hroščev. Verjetno je med njimi tudi ogrožena vrsta Hitlerjev brezokec, ki na črnem trgu doseže vrednost več sto evrov.

Nadzor so policisti z namenom odkrivanja nelegalnega odlova živali in nelegalnega odlaganja odpadkov v jamah opravili v sodelovanju z inšpekcijo za okolje in naravo, zavodom za varstvo narave in lokalnim jamarskim društvom Dimnice v eni izmed lažje dostopnih jam na območju Čičarije, so danes sporočili s Policijske uprave Koper.

Pri ogledu jame so naleteli na sedem postavljenih vab - pasti, namenjenih nezakonitem lovu hroščev in ostalih živali v jami. Gre za plastične ali steklene lončke, v katere krivolovci nastavijo prenasičeno solno raztopino, ki ujete živali takoj primerno konzervira, zato so lahko pasti v jami nastavljene dlje časa.

V pasteh je bilo ujetih več različnih jamskih hroščev. Za kakšno vrsto gre, bodo sicer ugotovili strokovnjaki na biotehnični fakulteti, po oceni policije pa obstaja verjetnost, da se med ujetimi hrošči nahaja tudi zelo iskana vrsta med zbiratelji in preprodajalci, slovenski jamski endemit z znanstvenim imenom Anophthalmus hitleri oz. Hitlerjev brezokec. Ta spada med ogrožene vrste in je zavarovan z uredbo o zavarovanih prosto živečih živalskih vrstah. Hrošček na črnem trgu t. i. borzah insektov doseže vrednost več sto evrov.

Zaradi nezakonitega odlova živali iz jam oz. suma storitve kaznivega dejanja nezakonitega ravnanja z zaščitenimi živalmi in rastlinami policisti nadaljujejo zbiranje obvestil.