STAznanost
Humanistika in družboslovje

Uradno ustanovili koprsko podružnico ruske univerze Lomonosova

Koper, 20. novembra - S svečano akademijo v koprskem pokrajinskem muzeju so tudi uradno ustanovili podružnico ruske državne univerze M. V. Lomonosova in Univerze na Primorskem (UP). Rektor UP Dragan Marušič in slovenski zunanji minister Karl Erjavec sta izpostavila širši pomen novega izobraževalnega središča za slovensko-rusko gospodarsko in siceršnje sodelovanje.

Koper, Pokrajinski muzej Koper. Odprtje podružnice državne moskovske Univerze Lomonosov, katere se je udeležil tudi minister za zunanje zadeve Karl Erjavec. Rektor univerze Lomonosova Viktor Sadovniči, rektor UP Dragan Marušič. Foto: Mitja Volčanšek/STA

Koper, Pokrajinski muzej Koper.
Odprtje podružnice državne moskovske Univerze Lomonosov, katere se je udeležil tudi minister za zunanje zadeve Karl Erjavec.
Rektor univerze Lomonosova Viktor Sadovniči, rektor UP Dragan Marušič.
Foto: Mitja Volčanšek/STA

Koper, Pokrajinski muzej Koper. Odprtje podružnice državne moskovske Univerze Lomonosov, katere se je udeležil tudi minister za zunanje zadeve Karl Erjavec. Foto: Mitja Volčanšek/STA

Koper, Pokrajinski muzej Koper.
Odprtje podružnice državne moskovske Univerze Lomonosov, katere se je udeležil tudi minister za zunanje zadeve Karl Erjavec.
Foto: Mitja Volčanšek/STA

Ustanovitev skupne podružnice elitne moskovske univerze in koprske univerze je rezultat triletnega tesnega sodelovanja med Fakulteto za management UP in Moskovsko šolo ekonomike.

Zunanji minister Karl Erjavec je ob robu današnje akademije izrazil zadovoljstvo, da so kljub težavam na poti vendarle uspeli realizirati projekt skupne univerze.

"Mislim, da je to velika pridobitev ne samo za Koper in Primorsko, ampak tudi za Slovenijo," je ocenil Erjavec in spomnil, da je Rusija pomemben gospodarski partner, pri čemer je Sloveniji v prvi polovici leta uspelo povečali gospodarsko sodelovanje s to državo za 26 odstotkov.

Zunanji minister je ob tem izrazil prepričanje, da bodo izmenjave med profesorji in študenti dale še dodaten zagon gospodarskemu sodelovanju z Rusko federacijo.

Tudi rektor Marušič je ocenil, da bo nova univerzitetna ustanova pomenila velik napredek ne le za Koper, ampak za celotno državo. "Čas je, da se Evropa poveže v eno celoto sodelujočih delov," je dodal.

Zaenkrat je sodelovanje omejeno na študij ekonomije in financ, vendar Marušič računa, da bodo to kmalu razširili tudi na druge študijske programe, kot so ruski jezik, matematika, informatika in naravoslovje.

Tudi rektor univerze Lomonosova Viktor Sadovniči je v svojem govoru poudaril velik dosežek, ki ga predstavlja današnja ustanovitev koprske podružnice, ter zgodovinsko, kulturno in duhovno bližino slovenskega in ruskega naroda.

Državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Aleš Cantarutti pa je izpostavil, da v današnjem svetu zgolj kupoprodajni odnosi niso dovolj. Dolgoročna partnerstva med podjetji morajo temeljiti na skupne razvoju, inovativnosti in tudi na skupnem vstopu na tretje trge. Po njegovem prepričanju bo sodelovanje med univerzama prispevalo tudi k dodani vrednosti gospodarskih odnosov med državama.