STAznanost

Festival znanosti Hokus pokus tokrat v znamenju energije

Ljubljana, 10. januarja - V Pionirskem domu se danes začenja tradicionalni festival znanosti Hokus pokus, ki ga bo v treh dneh obiskalo okoli 1200 šolarjev iz cele Slovenije. "Letošnja rdeča nit festivala, ki ga enajsto leto zapored organizira Pionirski dom, je energija," je za STA povedala vodja festivala Vesna Tripković.

Obiskovalci bodo na festivalu skozi aktivne delavnice spoznali, kako jim bodo energijo in njene vire predstavile znanstvene ustanove, kot so ljubljanski botanični vrt, Gozdarski inštitut Slovenije in Institut Jožef Stefan. Poleg njih se bodo predstavili zavodi in društva, ki prepletajo umetnost in znanost - Rampa Lab, Mali Tehnoved, Mathema ter društvo za izvajanje filmske vzgoje Slon.

Letošnji festival po navedbah Vesne Tripković ponuja novost, saj se bo vsaka gostujoča šola predstavila s kratkim videoposnetkom eksperimenta na temo energije. Tako bodo razmišljanje o temi festivala začeli že v razredu, krog pa se bo sklenil na videoprojekcijah v Festivalni dvorani. Najbolj izviren filmček čaka nagrada.

Letos prvič festival ponuja tudi izobraževanje za učitelje, ki bodo spoznali, kako lahko osnovno temo festivala - energijo, predstavijo v razredu. Delavnico za učitelje bo izvedla Maja Pečar z ljubljanske pedagoške fakultete.

"Festival nadaljuje s tradicijo združevanja znanosti in umetnosti, zato vsako leto na njem sodeluje gostujoči umetnik. Tokrat si bomo lahko ogledali delo Robertine Šebjanič, intermedijske umetnice, ki se med drugim ukvarja z vprašanjem, kaj se dogaja z naravo ob vdiranju industrije," je pojasnila Vesna Tripković.Umetnica se bo predstavila z zvočno vizualnim performansom Aurelia 1+Hz.

V sredo bo potekala okrogla miza o onesnaževanju morja, na kateri bodo sodelovali Mladen Franko z novogoriške univerze, Alenka Malej, dolgoletna vodja raziskovalne enote Morske biološke postaje Nacionalnega inštituta za biologijo v Piranu in študent novogoriške univerze Miha Godec.

V četrtek bodo v učilnici Mladih raziskovalcev v sodelovanju s Slovenskim filozofskim društvom izvedli delavnico Kaj resnično potrebujemo za otroke, stare od pet do osem let. V petkov znanstveni popoldan pa bo šolarje zapeljala gledališko-zvočna predstava Tesla v izvedbi Janeza Dovča, s katero bodo tudi zaključili festival, je sklenila vodja festivala.