STAznanost

Podelili priznanja donatorjem in komunikatorjem znanosti za leto 2017

Ljubljana, 27. januarja - Slovenska znanstvena fundacija (SZF) se je s slavnostno akademijo Zahvalnega dneva SZF poklonila donatorjem, sponzorjem in komunikatorjem znanosti za leto 2017. Na prireditvi so podelili priznanja za odličnost v komuniciranju, za komunikatorico znanosti leta 2017 pa so razglasili novinarko Dela Silvestro Rogelj Petrič.

Ljubljana. Slavnostna akademija Zahvalnega dneva SZF, na kateri so podelili priznanja donatorjem in komunikatorjem znanosti. Foto: Domen Pal za arhiv SZF

Ljubljana.
Slavnostna akademija Zahvalnega dneva SZF, na kateri so podelili priznanja donatorjem in komunikatorjem znanosti.
Foto: Domen Pal za arhiv SZF

Ljubljana. Slavnostna akademija Zahvalnega dneva SZF, na kateri so podelili priznanja donatorjem in komunikatorjem znanosti. Foto: Domen Pal za arhiv SZF

Ljubljana.
Slavnostna akademija Zahvalnega dneva SZF, na kateri so podelili priznanja donatorjem in komunikatorjem znanosti.
Foto: Domen Pal za arhiv SZF

Častni letni naziv komunikator-ica znanosti so letos podelili že petič. Z nazivom SZF vsako leto počasti posameznika, ki se je v preteklem letu odlikoval v kakovostni, jasni in strokovno neoporečni komunikaciji znanosti.

Nominatorji so v ožji krog uvrstili Vito Poštuvan z Inštituta Andrej Marušič, ki deluje v okviru Univerze na Primorskem (UP), Andraža Stožerja z Medicinske fakultete Univerze v Mariboru (UM) ter novinarko Dela Silvestro Rogelj Petrič. Slednja je bila izbrana za častni naziv na osnovi glasovanja v 2. krogu, Poštuvanova in Stožer pa sta prejela listino finalista izbora Komunikator znanosti.

Na dogodku so podelili tudi priznanja Prometej znanosti za odličnost v komuniciranju v kategoriji posameznikom za življenjsko delo, za dosežke v obdobju 2015-2017 ter v kategoriji skupine komunikatorjev znanosti in organizacijam.

Priznanje za življenjsko delo je prejel kemik Miha Japelj, in sicer za delo na področju komuniciranja kemijske in farmacevtske znanosti in tehnologije v okviru Krkinih nagrad od začetka projekta dalje.

Za dosežke v obdobju 2015-2017 pa so priznanja prejeli fizik Matjaž Perc Fakulteta za naravoslovje in matematiko UM, astrofizik Tomaž Zwitter s Fakulteta za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani (UL), biologinja Nina Gunde Cimerman z Biotehniške fakulteta UL, Blaž Likozar s Kemijskega inštituta, Matjaž Gams z Instituta Jožef Stefan ter farmacevtka Alenka Zvonar Pobirk s Fakulteta za farmacijo UL.

Priznanja so prejeli tudi Jadranka Jezeršek Turnes iz podjetja Kontekst, kreativno in poslovno svetovanje, literarni in kulturni zgodovinar Jonatan Vinkler z UP, literarni zgodovinar Igor Saksida s Pedagoške fakultete UL in UP, psihologinja Eva Boštjančič s Filozofske fakultete UL ter entomolog in muzejski svetnik Tomi Trilar iz Prirodoslovnega muzeja Slovenije.

V kategoriji skupine raziskovalcev-komunikatorjev znanosti je priznanje pripadlo organizacijskemu odboru za izvedbo Dneva očarljivih rastlin v Sloveniji z Nacionalnega inštituta za biologijo ter Slovenskega društva za biologijo rastlin.

V kategoriji organizacije-spodbujevalk komuniciranja znanosti pa so priznanje podelili tovarni zdravil Krka, Kemijskemu inštitutu, Inštitutu za računalništvo Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko UM ter Zavodu Super glavce.

Podelili so tudi posebno priznanje Zvezda 23. slovenskega festivala znanosti, ki ga je prejela Marija Stojnik-Scholl z univerze v Guadalajari v Mehiki "za odlično predavanje s področja astrofizike na lanskoletnem festivalu znanosti, ki ga je organizirala SZF".

Najvišje priznanje SZF je prejel predsednik Svetovne federacije znanstvenikov iz Ženeve Antonino Zichichi za 15-letno neprekinjeno vključevanje slovenskih doktorandov in doktorjev znanosti v finančno shemo Svetovnega laboratorija.

Priznanje Prometej znanosti za vzorno donatorstvo so prejeli štirje slovenski državljani, ki se že večje število let odlikujejo v zvestem doniranju SZF: Vera Aljančič Falež, Miha Tomaževič, Edo Pirkmajer in Aleš Mihelič.

Priznanja za donatorstvo so prejeli tudi Aleš Mižigoj, Mitja Zupančič, evropska komisarka Violeta Bulc, Alenka Malej, Mojca Vizjak Pavšič, Jože Maček in Andrej A. Kranjc ter Krešimir Puharič in Andrej Brodnik.

Omenjeni doantorji so ustanovi SZF za pospeševanje znanosti na Slovenskem v lanskem letu prispevali 11.816 evrov od skupno 43.338 evrov, ki so jih SZF namenile slovenske in tuje pravne osebe. Med slednjimi so uspešne gospodarske družbe in institucije znanja.