STAznanost

Špela Stres z IJS postala članica skupine strokovnjakov v okviru ZN

Ljubljana, 11. aprila - Vodja centra za inovacije in prenos tehnologij na Institutu Jožef Stefan Špela Stres je postala članica desetčlanske skupine strokovnjakov Mehanizma za prenos tehnologij v okviru Združenih narodov (ZN). K sodelovanju jo je povabil generalni podsekretar ZN za ekonomske in socialne zadeve Liu Zhemin.

Zhenmin jo je povabil na podlagi odločitve generalnega sekretarja ZN Antonia Guterresa. Mandat skupine, ki jo sestavljajo predstavniki civilne družbe, zasebnega sektorja in znanstvene skupnosti, traja dve leti, so sporočili iz ministrstva za izobraževanje, znanost in šport.

Ministrstvo v luči podpore, ki jo nudi konzorciju pisarn za prenos tehnologij, ki ga vodi IJS, pozdravlja imenovanje in je mnenja, da je tovrstna odločitev rezultat dolgoročnega uspešnega delovanja Stresove na področju prenosa tehnologij.

Hkrati je ministrstvo izrazilo upanje, da se bodo s tem Sloveniji odprle še dodatne možnosti za prikaz rezultatov znanstvenih odkritij slovenskih raziskovalcev in prenos le-teh v prakso.