STAznanost

Sij Metal Ravne na poti do še boljše izkoriščenosti odvečne toplote

Ravne na Koroškem, 21. aprila - Družba iz skupine Slovenska industrija jekla (Sij) Metal Ravne, ki že vrsto let skrbi za vnovično koristno rabo odvečne toplote iz proizvodnje, načrtuje, da bo s sodelovanjem v več kot pet milijonov evrov vrednem projektu dosegla še boljši izkoristek. V projektu sodeluje skupaj z Institutom Jožef Stefan in partnerji iz več držav.

Ravne na Koroškem. Logotip podjetja Metal Ravne. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ravne na Koroškem.
Logotip podjetja Metal Ravne.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Sredstva za štiriletni inovativni projekt vnovične uporabe odvečne toplote, ki nastane med proizvodnjo, je Metal Ravne skupaj s Centrom za energetsko učinkovitost pri Institutu Jožef Stefan in partnerji iz tujine pridobil v sklopu programa Obzorje 2020.

Namen projekta Etekina je v okviru demonstracijskega projekta potrditi učinkovitost izrabe odpadne toplote z inovativno tehnologijo toplotnega izmenjevalnika v obliki toplotnih cevi z doseganjem najmanj 40-odstotnega izkoristka odvečne toplote. Enote toplotnega izmenjevalnika v obliki toplotnih cevi bodo razvili strokovnjaki z angleške univerze Brunel University London.

V ravenskem Metalu zdaj pri proizvodnji jekla dimni plini s temperaturo 450 stopinj Celzija prosto prehajajo v ozračje. V prihodnje pa bodo del te odvečne toplote, ki nastane v dimnih plinih peči Allino, uporabili za dogrevanje zraka v tej peči in tudi za ogrevanje vode za potrebe ogrevanja same družbe Metal Ravne.

V mednarodnem projektu sodeluje deset podjetij in inštitutov iz vse Evrope. V okviru projekta bodo izdelali tri prototipe in jih preizkusili v treh različnih proizvodnih obratih v sektorjih jekla (Slovenija), aluminija (Španija) in keramike (Italija).

"Glavni cilj projekta je potrditi tehnologijo toplotnih cevi za izrabo odpadne toplote v energijsko intenzivnem sektorju, kot tudi povezati in utrditi sodelovanje z raziskovalnimi inštitucijami, v našem primeru z Institutom Jožef Stefan, ter nenazadnje pridobiti izkušnje in navezati dobre mednarodne odnose s tujimi podjetji. Če se bo tehnologija izkazala za uporabno, se lahko nadejamo njene uporabe še na kar nekaj primerih - ne samo v Sij Metalu Ravne, ampak tudi v Sij Acroniju," je, kot so sporočili iz Skupine Sij, povedal vodja energetike v Skupini Sij Samo Lečnik.

Prispevek EU je za oba slovenska partnerja projekta približno 600.000 evrov, k temu bo Metal Ravne dodal še približno 100.000 evrov, so za STA dodatno pojasnili v skupini.

V ravenskem Metalu sicer že nekaj časa skrbijo za ponovno koristno rabo odvečne toplotne energije. V letu 2017 so lokalnemu dobavitelju energije predali že tretjino vse potrebne toplote za ogrevanje Raven na Koroškem, del te energije pa kot donacija skupine Sij ogreva tudi bazene Športnega centra Ravne na Koroškem. V letu 2017 je bilo v daljinski sistem ogrevanja Raven na Koroškem in za ogrevanje bazena predano približno 7000 megavatnih ur toplote.