STAznanost
Naravoslovje in tehnika

Izstrelitev kitajskega satelita naznanja prvo misijo na oddaljeno stran Lune

Peking, 21. maja - Kitajska je danes v vesolje uspešno izstrelila satelit, ki bo omogočil komunikacijo med Zemljo in sondo, ki naj bi jo država še letos poslala na oddaljeno stran Lune. Šlo bo za prvo tovrstno raziskovanje dela Meseca, ki ga z Zemlje ni moč neposredno videti.

Satelit, poimenovan Queqiao, je v vesolje poletel z izstrelitvenega centra Xichang na jugozahodu države. Od nosilne rakete se je ločil po 25 minutah ter na poti proti cilju razprostrl solarne panele in komunikacijske antene, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Izstrelitev je ključni korak za Kitajsko na proti do cilja, da postane prva država, ki bo poslala raziskovalno sondo na oddaljeno stran Lune," je besede vodje projekta Zhang Lihuaja navedla kitajska tiskovna agencija Xinhua.

Satelit se je umestil v orbito med Zemljo in Luno, pri čemer bo približno 64.000 kilometrov oddaljen od oddaljene strani Lune. Ta stran, ki jo včasih imenujejo tudi "temna stran", je vedno obrnjena stran od Zemlje in je doslej ostala pretežno neraziskana.

To bi se lahko spremenilo še letos, ko bo Kitajska tja - predvidoma čez pol leta - poslala sondo Chang'e-4, poimenovano po kitajski boginji Lune. Satelit Queqiao, kar v prevodu pomeni "sračji most", naj bi na Zemljo prenašal signale, ki jih bo oddajala sonda na Luni.

V skladu s kitajskim ljudskim izročilom srake enkrat na leto razprejo krila in s tem oblikujejo most, ki sedmi hčerki boginje nebes omogoči srečanje s svojim možem, ki živi na drugi strani Rimske ceste.

Kitajska v svoj ambiciozen vesoljski program vlaga visoke zneske, med njenimi načrti pa sta med drugim izgradnja lastne vesoljske postaje do leta 2022 in napotitev človeške posadke na Luno v bližnji prihodnosti.