STAznanost

Botanični vrt ljubljanske univerze izpolnil zahteve za akreditacijo

Ljubljana, 23. maja - Botanični vrt Univerze v Ljubljani v organizaciji oddelka za biologijo Biotehniške fakultete je bil na evropskem kongresu botaničnih vrtov uvrščen med prvih sedem botaničnih vrtov, ki so prejeli BGCI akreditacijo za botanične vrtove. Akreditacije podeljuje Svetovna organizacija botaničnih vrtov za večjo prepoznavnost vloge teh vrtov.

Med 3500 botaničnimi vrtovi na svetu je bilo za prvi akreditacijski postopek izbranih 10 botaničnih vrtov, so sporočili z biotehniške fakultete ljubljanske univerze.

"Že izbor v priznano družbo svetovno prepoznavnih botaničnih vrtov iz ZDA, Mehike, Laosa, Avstralije je bilo veliko priznanje. Po zahtevnem urejanju dokumentacije in pripravi vloge za BGCI akreditacijo za botanični vrt pa je bila sama akreditacija prav gotovo izjemno priznanje za kontinuirano kvalitetno delo tako v samem Botaničnem vrtu kot širše na fakulteti, v lokalni skupnosti, Sloveniji in svetu," so navedli.

Svetovna organizacija botaničnih vrtov je akreditacije za botanične vrtove uvedla za večjo prepoznavnost pomena in vloge botaničnih vrtov, da se botanične vrtove ločil od drugih vrtov, da se zagotovi primerljivost standardov odličnosti ter za lažje zagotavljanje potrebnih sredstev za delovanje akreditiranih botaničnih vrtov.

Svetovna organizacija je pripravila tri sklope akreditacij: BGCI akreditacijo za botanične vrtove, BGCI akreditacijo za konzervatorje in BGCI akreditacije za napredne konzervatorje.

Vodja Botaničnega vrta Univerze v Ljubljani Jože Bavcon je dejal, da jim podelitev akreditacije veliko pomeni. "To je še eno priznanje za naše delo, ki vključuje upravljanje vrta, ohranjanje rastlin, vrtno dejavnost v javnosti in naše znanstveno delo. Akreditacija je potrditev, da smo na pravi poti, tudi da sledimo globalni strategiji botaničnih vrtov za ohranjanje rastlin," je poudaril.

V Botaničnem vrtu Univerze v Ljubljani je po njegovih besedah osem zaposlenih in ker so delno financiran tudi s strani vlade, je BGCI akreditacija za njih zelo pomembna. Vrt je najstarejša, kulturna, znanstvena in izobraževalna ustanova z neprekinjenim delovanjem v Sloveniji. Ob ustanovitvi se je imenoval Vrt domovinske flore. Ko so ga leta 1920 priključili Univerzi v Ljubljani, je bil deležen temeljite prenove.