znanost 30.5.2018 14:42

Razglasili zmagovalce regijskega BioCampa 2018

Ljubljana, 30. maja - Z razglasitvijo zmagovalcev se je v torek sklenil regijski BioCamp, ki ga je farmacevtski velikan Novartis v Sloveniji organiziral osmo leto zapored. Na dogodku se je zbralo 35 perspektivnih študentov naravoslovnih ved iz regije, pri prenosu pridobljenega znanja v prakso pa so se najbolj izkazali Filip Bošković, Rok Krese in Emanuela Senjor.

Ljubljana.
Regijski BioCamp, ki ga je Lek organiziral osmo leto zapored.
Darja Ferčej Temeljotov, Rok Krese, Emanuela Senjor, Filip Bošković in Zvone Bogdanovski.
Foto: Lek

Ljubljana.
Regijski BioCamp, ki ga je Lek organiziral osmo leto zapored.
Zmagovalni tim s predsednico organizacijskega odbora Regijskega BioCampa arjo Ferčej Temeljotov in predsednikom Novartisa v Sloveniji Zvonetom Bogdanovskim.
Foto: Lek

Študentje so bili postavljeni pred izziv, kako razviti in uvesti lastni farmacevtski izdelek. V ekipah so izvedli študijo primera, na koncu pa s predstavitvijo pred strokovno komisijo pokazali svoje inovativno razmišljanje in sposobnost sodelovanja, so sporočili organizatorji.

Zmagovalci so Filip Bošković s Fakultete za biologijo Univerze v Beogradu, Rok Krese s Fakultete za bioznanosti Univerze v Heidelbergu ter Emanuela Senjor s Fakultete za farmacijo Univerze v Ljubljani.

Na podelitvi nagrad so izbrali tudi ekipo, ki je predstavila najboljši celostni projekt. Ekipo sestavljajo Julia Magdalena Böck, Filip Bošković, Vlatka Brozović, Jelena Gajić, Marina Kalić, Ivana Ruseska in Davor Škofič-Maurer.

Bodoči znanstveniki so se na tridnevnem forumu ukvarjali s protimikrobnimi zdravili in izzivi na poti do učinkovitih terapij, kar je bila osrednja nit letošnjega regijskega BioCampa.

Udeleženci so spoznavali nove pristope k zdravljenju in prisluhnili tudi bolnikovim izkušnjam. Na dogodku so svoje znanje s področja generične farmacevtske in biofarmacevtske industrije ter razvoja podobnih bioloških zdravil s študenti delili Novartisovi in Sandozovi strokovnjaki, predavatelji z naravoslovnih fakultet ter uspešni menedžerji.

V preteklih sedmih letih je regijski BioCamp gostil 280 študentov iz 17 držav in 77 fakultet, zaposlili pa so že 28 udeležencev tega dogodka.

Regijski BioCamp je tridnevni forum, ki ga v Ljubljani letos že osmič zapored organizira družba Lek. Povezuje najboljše študente dodiplomskih in podiplomskih programov naravoslovnih smeri v regiji s priznanimi slovenskimi in tujimi strokovnjaki ter vodilnimi menedžerji.