STAznanost
Humanistika in družboslovje

Na IJS obeležili dan Mednarodne podiplomske šole Jožefa Stefana

Ljubljana, 21. junija - Na Institutu Jožef Stefan (IJS) je danes potekal dan Mednarodne podiplomske šole Jožefa Stefana (MPŠ). V sklopu dogodka so uvodoma promovirali 26 novih doktorjev znanosti in dva strokovna magistra. V drugem delu dogodka pa so predstavili nagrajene prispevke z letošnje študentske konference MPŠ, ki je maja potekala v Piranu.

Ljubljana, IJS. Na IJS je potekal dan Mednarodne podiplomske šole Jožefa Stefana. Foto: Saša Novak

Ljubljana, IJS.
Na IJS je potekal dan Mednarodne podiplomske šole Jožefa Stefana.
Foto: Saša Novak

Ljubljana, IJS. Na IJS je potekal dan Mednarodne podiplomske šole Jožefa Stefana. Foto: Saša Novak

Ljubljana, IJS.
Na IJS je potekal dan Mednarodne podiplomske šole Jožefa Stefana.
Foto: Saša Novak

Kot je uvodoma povedala dekanja MPŠ Milena Horvat, z današnjo podelitvijo MPŠ beleži podelitev 346 doktoratov in 52 znanstvenih magisterijev in 40 bolonjskih magisterijev. Ob tem je poudarila, da namen MPŠ sicer ni doseganje kvantitete, temveč kvalitete raziskovalnega in pedagoškega dela.

MPŠ po njenih besedah odlikuje predvsem to, da je močno povezana tudi z industrijo, ki je pred več kot 14 leti skupaj z raziskovalnimi instituti ustanovila MPŠ. "Izvajanje študija v okolju, kjer se srečujeta javni in privatni interes, je zagotovo velik izziv in predvsem odgovornost. V takem okolju MPŠ želi ustvariti pogoje za doseganje odličnih rezultatov, ki so pomembni za karierno rast nove generacije mladih raziskovalcev."

V nadaljevanju dogodka so sledile predstavitve nagrajenih kratkih prispevkov letošnje študentske konference MPŠ, ki je med drugim namenjena tudi pridobivanju veščin javnega nastopanja. V triminutnih prispevkih študenti svoje delo predstavijo na strokoven, a hkrati poljuden in zanimiv način.

Študentska konferenca MPŠ je letos prvič potekala na Morski biološki postaji Piran Nacionalnega inštituta za biologijo, in sicer pod sloganom Decoding science: Science communication, dissemination and research.

Po mnenju Horvatove slogan letošnje konference kaže na to, da so študentje že v času študija prepoznali umetnost komuniciranja kot predpogoj za snovanje bodočega in odprtega sodelovanja med različnimi strokami in sektorji ter uporabniki znanja.

Kot je še dodala, MPŠ prepoznava pomen komunikacije širši javnosti kot sestavni del izobraževalnega procesa, zato bo tovrstne dejavnosti še naprej podpirala.

Mednarodna podiplomska šola Jožefa Stefana (MPŠ) je bila ustanovljena leta 2004 kot samostojni visokošolski zavod. Pobudo za ustanovitev je podal IJS ob močni podpori industrije (Gorenje, Kolektor, Salonit) in mednarodnega omrežja sodelujočih univerz in institutov iz Evropske unije, ZDA in Japonske ter vrste drugih držav.

IJS zagotavlja središčno raziskovalno-izobraževalno osnovo, v MPŠ pa kot partnerji združujejo svoje znanje in inovativne zmogljivosti za reševanje razvojnih problemov tudi vabljene raziskovalne, industrijske in poslovne organizacije.