STAznanost

Pivški muzej vojaške zgodovine ponovno z rastjo obiska

Pivka, 16. julija - V prvem polletju si je muzejske zbirke in razstave v Parku vojaške zgodovine v Pivki ogledalo že več kot 20.000 obiskovalcev. Osrednjo turistično sezono so tako dočakali z več kot desetodstotnim povečanjem števila obiskovalcev, podoben trend rasti pa se glede na trenutno povpraševanje nakazuje tudi za drugo polovico leta.

Pivka. Park vojaške zgodovine Pivka - eksponati iz obdobja osamosvojitvene vojne. Letalo MiG-21, tanka T-55 in M-84, oklepni vozili BVP ter BTR in helikopter Gazela z oznako Velenje TO-001, ki je prvo zračno plovilo, kateremu je uspelo pobegniti iz jugoslovanskega vojnega letalstva. Foto: Daniel Novakovič/STA

Pivka.
Park vojaške zgodovine Pivka - eksponati iz obdobja osamosvojitvene vojne.
Letalo MiG-21, tanka T-55 in M-84, oklepni vozili BVP ter BTR in helikopter Gazela z oznako Velenje TO-001, ki je prvo zračno plovilo, kateremu je uspelo pobegniti iz jugoslovanskega vojnega letalstva.
Foto: Daniel Novakovič/STA

Vedno večjemu zanimanju za Park vojaške zgodovine poleg atraktivnih muzejskih vsebin botrujejo tudi nove dragocene muzejske pridobitve, zaradi katerih se obiskovalci radi vračajo na ogled, so sporočili iz parka.

Park vojaške zgodovine poleg domačih obiskovalcev pritegne vsako leto več tujih gostov; največ med njimi jih prihaja iz Italije, Nemčije, Avstrije, Hrvaške in Češke, pogosto pa se na obisku ustavljajo tudi Nizozemci, Poljaki, Francozi, Madžari, Angleži, Belgijci in Slovaki. Ravno tuji obiskovalci predstavljajo tudi največji delež uporabnikov postajališča za avtodome, ki se med lastniki avtodomov vse bolj uveljavlja kot priljubljena točka za postanek.

Poleg povečanega števila individualnih obiskovalcev v Parku vojaške zgodovine beležijo tudi vedno večje povpraševanje organiziranih skupin za vodene oglede skozi zbirke; teh je bilo v prvem polletju za šest odstotkov več kot lani. Med kategorijami organiziranih skupin izstopa zlasti porast v prihodih šolskih skupin, ki so se v primerjavi z enakim obdobjem lani povečali za več kot 21 odstotkov.

Med najbolj obiskanimi novostmi je simulator letenja z letalom MiG-21, s katerim so letošnjo pomlad nadgradili zbirko letalske zgodovine, in obiskovalcem omogočili doživetje izkušnje letenja z nadzvočno hitrostjo. V zadnjih treh mesecih se je na simulatorju letenja v pilotiranju nadzvočnega letala MiG-21 preizkusilo že blizu 800 obiskovalcev.

Za obiskovalce ostajajo še vedno zanimivi tudi organizirani vodeni ogledi notranjosti podmornice, kjer se lahko pobliže seznanijo z zahtevnim življenjem in delom podmorničarjev pod morsko gladino.

Poleg rednih ogledov je v zadnjem času zaznati tudi vedno večje zanimanje za doživljajske programe, zlasti za izvedbo rojstnodnevnih praznovanj za otroke in programe teambuildinga, s katerimi so pred kratkim dopolnili muzejsko ponudbo.