STAznanost

Raziskovalci primorske univerze z novim programom matematičnega modeliranja in enkripcije

Koper, 12. decembra - Raziskovalci Univerze na Primorskem so na razpisu Agencije za raziskovalno dejavnost RS uspeli z novim raziskovalnim programom, ki sta ga skupaj prijavila Inštitut Andrej Marušič in fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije. V naslednjih šestih letih bodo tako v okviru programa Matematično modeliranje in enkripcija: od teoretičnih konceptov do vsakodnevnih aplikacij razvijali inovativne možnosti temeljitega raziskovanja na področju matematike.

Ekipo raziskovalcev bo vodil vrhunski znanstvenik na področju kriptografije simetričnih ključev in vodja centra za kriptografijo pri omenjeni fakulteti Enes Pasalic. Ta bo sodeloval z mednarodno interdisciplinarno ekipo raziskovalcev, doktorskih in podoktorskih študentov, ki so zaposleni na primorski univerzi in na Zavodu InnoRenew CoE, so sporočili z univerze.

Jedro novega programa je matematika v svoji najčistejši obliki s kriptologijo kot mostom do aplikativne matematike. "Kriptologija je področje, skozi katerega v vsakodnevnem življenju zaživijo najbolj abstraktne matematične ideje kot podstat delovanja najrazličnejših družbenih podsistemov. Varnost je pri tem ključnega pomena. V okviru programa bomo reševali pomembne raziskovalne izzive, ki segajo od temeljnih matematičnih problemov do uporabe v vsakdanjem življenju, s poudarkom na oblikovanju varnih, udobnih in zdravih grajenih okolij," je pojasnil Pasalic in hkrati izpostavil velik poudarek na inovativnosti.

"Razširili in nadgradili bomo dosedanje raziskave, ki so povezovale aplikativno matematiko z različnimi področji. To bo sprožilo razvoj novih pristopov in vodilo v smer prelomnega napredka na področju temeljne matematike. Ta bo predstavljal gonilo za inovacije v uporabi enkripcije in na splošno matematike v realnem življenju," je dodal.

V ospredju bo torej velik poudarek na znanstveni, tehnološki in inovacijski odličnosti, kar bodo raziskovalci dosegli tudi s pomočjo sodobne opreme. Konkretni rezultati bodo zagotavljanje varne komunikacije s tehnologijo veriženja blokov, razvoj inovativnih, interdisciplinarnih podatkovnih metodologij ter simulacij in modeliranje za tvorjenje prelomnih rezultatov na različnih področjih, povezanih z realnimi problemi, pri čemer bo poudarek na temah trajnostnega grajenega okolja.

Raziskovalno dejavnost bodo lahko pobližje spoznali tudi študenti vseh stopenj, vpisani na programe s področij matematike, računalništva in informatike, trajnostnega okolja in znanosti o podatkih. Izmenjava tehnologije in znanja med raziskovalnim in gospodarskim svetom pa bo prinesla vpeljavo sistematičnih inovacij in bo povečala tempo novih odkritij, kar bo za posledico prineslo ekonomski in družbeni razvoj.