STAznanost

Znanstveniki: Jug Kitajske leta 1076 prizadel velik cunami

Hongkong, 3. januarja - Jug Kitajske je leta 1076 prizadel velik cunami, ki je posledično povzročil veliko kulturno nazadovanje, so ugotovili kitajski znanstveniki. Ti na podlagi vedno več znanstvenih dokazov predvidevajo, da je manilski jarek prizadel potres, zaradi katerega je pred tisoč leti poplavilo del Kitajske, ki je danes znan kot provinca Guangdong.

"Študija potrjuje tveganja za cunamije v Južnokitajskem morju. Tovrstna tveganja bi morali upoštevati pri prihodnjih načrtovanjih gradnje jedrskih elektrarn, pristanišč in naftnih skladišč vzdolž kitajske obale," so ob tem posvarili znanstveniki, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na južni kitajski obali zaenkrat stoji več jedrskih elektrarn, med drugim nuklearki Fuqing in Daya, kmalu pa naj bi odprli še Taishan.

Širše območje je tudi eno od najbolj poseljenih na svetu, vključno s priobalnimi mesti, kot so Hongkong, Macao, Xiamen in Quanzhou.

Kitajski znanstveniki so prve dokaze o uničujočem valu našli na otoku Dongdao leta 2013. Odkrili so, da so se skale in korale z obale premaknile za 200 metrov, kar je lahko posledica zgolj velike vodne sile.

Druga skupina znanstvenikov je na otoku Nan'ao našla črepinje keramike v cunamijevih sedimentih v času dinastije Song med letoma 960 in 1279. Kitajski univerzitetni profesor Gao Shu je za kitajsko tiskovno agencijo Xinhua dejal, da je bil južni del tega otoka v zgodovini znan kot po izdelovanju porcelana. Znanstveniki so si doslej zaman prizadevali, da bi našli kakšne arheološke artefakte po domnevnem cunamiju vse do pozne dinastije Ming.

So pa med drugim našli tudi razbitine ladje z 20.000 kovanci iz obdobja domnevnega cunamija.

"Kulturni dokazi nakazujejo veliko kulturno nazadovanje," so v raziskavi zapisali znanstveniki.

Kitajska je začela z zbiranjem podatkov v Južnokitajskem morju o morebitnih nevarnostih pred cunamiji. Prav tako je lani v manilskem jarku namestila opozorilne boje. Ranljivost jedrskih elektrarn za seizmične dogodke je prišla v ospredje leta 2011 po potresu in posledičnem cunamiju na Japonskem, ki je uničil jedrsko elektrarno Fukušima. To je bila najhujša jedrska nesreča po Černobilu leta 1986.