znanost 4.2.2019 15:05

Tudi komitenti NLB tarče phishing napada

Ljubljana, 4. februarja - Slovenski nacionalni odzivni center za kibernetsko varnost SI-CERT je po petkovem incidentu s phishing napadom na komitente Gorenjske banke, danes obravnaval še napad na komitente banke NLB. Kot so zapisali, je bilo na več naslovov posredovano sporočilo, s katerim so želeli dobiti podatke o dostopu do elektronske banke.

Ljubljana.
Nova enota banke NLB.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

V sporočilu so prejemnike v slovaškem jeziku nagovarjali h kliku na povezavo, ki je vodila do lažne spletne strani NLB, kjer so zahtevali vpis uporabniškega imena in enkratnega gesla. Po vnosu podatkov uporabnika preusmeri na spletno stran banke.

Kot so zapisali v SI-CERT, naj uporabniki v primeru, ko prejmejo neobičajno elektronsko sporočilo s strani svoje banke, ki ga niso pričakovali, ne odprejo povezave v sporočilu.

V primeru dvoma ali gre za resnično sporočilo banke, pa naj se o legitimnosti prepričajo pri svoji banki. Prav tako pa morajo banko kontaktirati v primeru, da so sledili povezavi in na lažni spletni banki vnesli svoje podatke.

To je drugi napad na komitente slovenskih bank v nekaj dneh, saj se je podoben incident zgodil v petek, ko je šlo za napad na komitente Gorenjske banke s ciljem pridobiti podatke o kreditnih karticah.

Gorenjska banka je v odzivu zapisala, da "nikoli ne pridobiva podatkov o imetnikih plačilnih kartic preko spleta".