STAznanost
Medicina in zdravje

V Ljubljani mednarodna znanstvena konferenca o zdravljenju z medicinsko konopljo

Ljubljana, 4. oktobra - Konoplja zdaj je naslov 5. mednarodne znanstvene konference iz cikla Demistifikacija konoplje, ki bo danes in v soboto potekala v Ljubljani. Strokovnjaki iz Slovenije, Izraela, ZDA, Kanade, Češke in Španije bodo predstavili primere uporabe konoplje v medicinske namene, najnovejša znanstvena odkritja in različne pravne ureditve na tem področju.

Organizatorji si želijo, da bi veja medicine, ki se ukvarja z zdravljenjem s konopljo, tudi v Sloveniji lahko "zadihala", da bi padli tabuji in bi se vzpostavil ustreznejši pravni red na tem področju.

Predavanja so namenjena pridobivanju in posredovanju novih znanj za zdravnike, farmacevte, veterinarje, pravne strokovnjake, politične akterje in širšo javnost. Konferenca naj bi z namenom učenja, sodelovanja in inovacij na tem področju povezala različne strokovnjake ter predstavila, kako bo industrija zdravljenja s konopljo vplivala na Slovenijo, so organizatorji zapisali v sporočilu za javnost.

Konferenco organizira RN Inštitut Ljubljana, ki so se mu pridružili tudi Mednarodni inštitut za kanabinoide ICANNA, ljubljanski zdravstvena in medicinska fakulteta, Center za razvojno nevroznanost, Nacionalni inštitut za biologijo, ameriška International Cannabis Bussines Conference in Nacionalni inštitut za biologijo.

Konferenca je po navedbah organizatorjev letos prvič vključena v licenčno izobraževanje. Na stojnicah pa se bodo ob tem predstavile nekatere nevladne in partnerske organizacije.

Medicinska konoplja je legalna v 15 evropskih državah, v ZDA pa v 28 zveznih državah. "Tudi v Sloveniji je vse več zanimanja za uporabo medicinske konoplje, vendar pomanjkljiva zakonodaja otežuje preučevanje njene uporabnosti v medicinske namene, kot tudi njeno uporabo," so v sporočilu za javnost zapisali organizatorji.