STAznanost

Nacionalni NMR center se z novim spektrometrom še bolj odpira v svet

Ljubljana, 17. oktobra - Na Kemijskem inštitutu so danes slovesno v uporabo predali novo pridobitev Nacionalnega centra za NMR spektroskopijo, 600 MHz NMR spektrometer. Naprava je široko uporabna, tako za raziskovalne namene kot v čisto konkretnih zadevah, kot je določanje kakovosti hrane, je izpostavil vodja centra Janez Plavec.

Ljubljana, Kemijski inštitut. Na Kemijskem inštitutu so danes slovesno v uporabo predali novo pridobitev Nacionalnega centra za NMR spektroskopijo, 600 MHz NMR spektrometer. Foto: Tjaša Doljak/STA

Ljubljana, Kemijski inštitut.
Na Kemijskem inštitutu so danes slovesno v uporabo predali novo pridobitev Nacionalnega centra za NMR spektroskopijo, 600 MHz NMR spektrometer.
Foto: Tjaša Doljak/STA

Ljubljana, Kemijski inštitut. Na Kemijskem inštitutu so danes slovesno v uporabo predali novo pridobitev Nacionalnega centra za NMR spektroskopijo, 600 MHz NMR spektrometer. Vodja NMR centra Janez Plavec in japonski veleposlanik v Sloveniji Masaharu Yoshida. Foto: Tjaša Doljak/STA

Ljubljana, Kemijski inštitut.
Na Kemijskem inštitutu so danes slovesno v uporabo predali novo pridobitev Nacionalnega centra za NMR spektroskopijo, 600 MHz NMR spektrometer.
Vodja NMR centra Janez Plavec in japonski veleposlanik v Sloveniji Masaharu Yoshida.
Foto: Tjaša Doljak/STA

Kemijski inštitut oz. Nacionalni center za NMR spektroskopijo je napravo, vredno milijon evrov, kupil iz lastnih sredstev, prihodkov iz preteklega sodelovanja z industrijo. Njihovi pomembni partnerji v gospodarstvu in tudi soustanovitelji centra pred 25 leti so Krka, Lek in Helios. Z novim spektrometrom so nadomestili prejšnjega, ki je bil star že 10 let.

NMR oz. jedrska magnetna resonanca je spektroskopska tehnika, s katero je mogoče določiti fizikalne, kemijske in elektronske lastnosti molekul, opisuje Wikipedia. Kot je ob inavguraciji izpostavil raziskovalec in vodja NMR centra Plavec, gre kljub zapletenemu opisu za metodo, s katero lahko delajo zelo praktične preizkuse.

Tako na primer v centru s pomočjo NMR spektrometra določajo avtentičnost vina in tako skupaj s Kmetijskim inštitutom pomagajo vzdrževati geografski zemljevid slovenskih vin.

Plavec je izpostavil tudi zadnje škandale s kakovostjo mesa. "Pri nas bi lahko določali kakovost hrane, tudi meda, oljčnih olj. Le nekdo v državi bi moral ugotoviti potrebo po tem," je dejal.

Nacionalni NMR center veliko sodeluje z raziskovalci in raziskovalnimi inštitucijami, trenutno imajo v svojih vrstah sodelavce iz Italije, Francije in Turčije. Plavec je ponosen, da so v tujini tako prepoznavni, nekatere tuje sodelavce bi si želeli tudi zadržati z možnostjo zaposlitve. Tu pa, tako Plavec, še zaostajajo z možnostmi.

Sodelujejo tudi z gospodarstvom. "Velik del ekspertize, znanja in kapacitet nacionalnega centra namenjamo domačim uporabnikom iz akademskih krogov in industrije. Okoli petino pa smo odprli v svet po modelu odprtega dostopa," je dejal Plavec.

Kot je pojasnil, preko konzorcija Ceric (Central European Research Infrastructure Consortium) vsake pol leta objavijo razpis in kdor koli od kjer koli po svetu lahko kandidira za čas in ekspertizo Nacionalnega NMR centra.

Izvršna direktorica Cerica Jana Kolar je ocenila, da je nacionalni NMR center pravzaprav dokaz, "da so tudi v majhni državi, če se odpreš, velike možnosti mreženja" oz. da lahko tudi slovenska znanost prispeva k svetovni znanosti in znanju.

V duhu mednarodnega sodelovanja so se današnje inavguracije udeležili tudi predstavniki japonskega in ameriškega veleposlaništva.

Generalni direktor direktorata za znanost na ministrstvu za izobraževanje znanost in šport Tomaž Boh je danes poudaril, da si tudi država želi povezati vse raziskovalne kapacitete, infrastrukturo v državi, da bo lahko koristila vsem. Prihodnost razvoja bo po besedah Boha sodelovanje med raziskovalci in gospodarstvom. Tako je nov spektrometer opisal kot "kamenček v moderni infrastrukturi za raziskave", v prihodnje pa bo po njegovih besedah treba narediti se več na področju raziskav.