STAznanost
Humanistika in družboslovje

Obnova antične Palmire možna, a dolgotrajna in draga

Sankt Peterburg, 27. novembra - Škoda, ki jo je antični Palmiri v Siriji povzročila Islamska država v letih 2015 in 2016, je primerljiva s potresom, vendar bi bilo antične spomenike možno obnoviti. S tehničnega vidika jih je možno restavrirati, vendar bo obnova dolga in draga, je za rusko tiskovno agencijo TASS dejal arhitekt Maksim Atajants.

"Škoda je ogromna, a ne tako huda, kot se je sprva zdelo s fotografij. Starodavni način gradnje z velikimi kamnitimi bloki je zelo trden, tako da zdaj templji zgledajo, kot da jih je uničil potres," je dejal Atajants, ki je pred kratkim s skupino ruskih znanstvenikov obiskal Palmiro.

Vse podrobnosti poškodovanih zgradb so dobro vidne, a za obnovo bo potrebna politična odločitev, je dejal na nedavnem mednarodnem kulturnem forumu v Sankt Peterburgu.

Atajants s skupino kolegov in strokovnjakov za IT skuša narediti digitalni model svetišča, posvečenega bogu Belu, s katerim bi ugotovili natančno razporeditev antičnega spomenika pred uničenjem.

Model nastaja s pomočjo arhivskih posnetkov in z uporabo fotometričnih računalniških metod, ekipa pa je opravila tudi raziskave na območju templja.

Antična Palmira je del svetovne kulturne dediščine, pripadniki Islamske države, ki so mesto zavzeli med majem 2015 in marcem 2016 in spet med decembrom 2016 in marcem 2017, pa so uničili več spomenikov.

Potem ko je bila Islamska država pregnana iz mesta septembra 2016, ga je obiskala ruska ekipa strokovnjakov, da bi ocenili razsežnosti uničenja. Posneli so nekaj fotografij mesta in naredili tridimenzionalni model, ki po poročanju ruske tiskovne agencije trenutno ponuja najpopolnejše in najtočnejše informacije o stanju mesta.