STAznanost
Humanistika in družboslovje

V hrvaški Istri potrdili najdbi lobanje svetega Huberta in kopije torinskega platna

Zagreb, 3. februarja - V cerkvi v Vodnjanu v hrvaški Istri so bogatejši za relikvijo zaščitnika lovcev svetega Huberta in eno izmed petdesetih kopij znamenitega torinskega platna, poročajo hrvaški mediji. Raziskave so potrdile, da gre za lobanjo svetega Huberta in kopijo platna, s katerim je bilo prekrito truplo Jezusa Kristusa.

O novih relikvijah v cerkvi svetega Blaža v Vodnjanu so hrvaško javnost obvestili nekaj dni pred današnjo slovesnostjo, s katero obeležujejo 808. obletnico svoje župnije. Sveti Blaž je bil škof v mestu Sebasteja na Bližnjem vzhodu v času rimskega cesarja Dioklecijana, ko je potekalo preganjanje kristjanov.

Vodnjanski župnik Marijan Jelenić je konec prejšnjega tedna na novinarski konferenci v Vodnjanu potrdil, da so relikviji našli v doslej neodprtih sarkofagih v cerkvi svetega Blaža. Povedal je, da je kopija torinskega platna, ki so jo našli lani, enake velikosti kot izvirno platno. Meni, da gre za zelo pomembno kopijo, ki naj bi bila delo nekega pomembnega umetnika. Pričakuje, da bodo v prihodnje morda razsvetlili še nekatere skrivnosti, so poročali hrvaški mediji.

Župnik je pojasnil, da so originalno platno križarji prenesli v Torino konec 16. stoletja, medtem ko so ga med drugo svetovno vojno skrili v Genovi. Po njegovih besedah je doslej znanih 50 kopij torinskega platna, ena pa je zdaj v Vodnjanu.

Ko so v leseni škatli v sarkofagu leta 2017 našli tri lobanje svetnikov, so ugibali, ali bi lahko ena pripadala svetemu Hubertu, ki je bil belgijski škof v 8. stoletju. Dodatne raziskave v Zagrebu so dokončno potrdile prva ugibanja, je izjavo župnika v soboto objavil Večernji list.

Župnik je predlagal hrvaški lovski zvezi, naj poskrbi za lobanjo svetega Huberta. Pojasnil je, da v cerkvi nimajo pogojev za ustrezno zaščito tovrstne relikvije. Vrednost relikvij svetega Huberta je sicer ocenjena med 3000 in 9000 evrov.

V enemu sarkofagov so pred štirimi leti našli tudi jakno papeža Inocenta XII, ki je umrl leta 1700. Po restavraciji bodo papeževo obleko razstavili v Vodnjanu. Jelenić je tudi spomnil, da so objavili tudi monografijo Sanctuarium Adignana, ki opisuje vse relikvije, ki so jih našli v Vodnjanu, je poročala hrvaška tiskovna agencija Hina.