STAznanost
Humanistika in družboslovje

Na Alma Mater Europaea o bistvenosti znanosti in izobraževanja

Maribor, 21. februarja - Zasebni visokošolski zavod Alma Mater Europaea s sedežem v Mariboru marca znova prireja znanstveno konferenco Za človeka gre. Tokrat bodo spregovorili o bistvenosti znanosti in izobraževanja, in sicer s ciljem, da se vključi visokošolsko izobraževanje in znanost v reševanje izzivov ter kriznih vprašanj v Evropi.

Maribor, Alma Mater Europaea. Novinarska konferenca s predstavitvijo znanstvene konference z naslovom Za človeka gre: relevanca znanosti in izobraževanja, ki bo 13. in 14. 3.; Alma Mater Europaea. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor, Alma Mater Europaea.
Novinarska konferenca s predstavitvijo znanstvene konference z naslovom Za človeka gre: relevanca znanosti in izobraževanja, ki bo 13. in 14. 3.; Alma Mater Europaea.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

"Vprašanje je, komu koristi izobraževanje tisočih študentov, ki so vpisani za status. Komu koristijo raziskave, ki nimajo nobene relevance za razvoj nacionalnega gospodarstva, družbenega standarda oziroma obče človeškega prispevka," je na današnji predstavitvi 8. znanstvene konference Za človeka gre: Relevanca znanosti in izobraževanja, ki bo potekala 13. in 14. marca v Mariboru, povedal predsednik Alma Mater Europaea Ludvik Toplak.

Razprave bodo povezali z 20-letnico bolonjskega procesa, katerega eden od ciljev je po besedah Toplaka tudi zaposljivost. "Še posebej bodo naslovljena aktualna področja aktivnega staranja in trajnostne oskrbe, nevrofizioterapije, okoljskih izzivov in razvoja, digitalnih tehnologij, slovenske in evropske kulturne dediščine ter arhivov," je pojasnil.

Na konferenci pričakujejo več kot tisoč udeležencev iz več kot 20 držav, z domačih in tujih univerz ter znanstvenih in strokovnih institucij. Osrednji govorniki bodo predsednica Ameriškega gerontološkega združenja Kathryn Hyer, predsednik Svetovnega foruma za demografijo in staranje Hans Groth in generalna sekretarka Mednarodnega arhivskega sveta Anthea Seles. Pričakujejo med drugim tudi udeležbo evropske komisarke s področja inovacij, raziskav, kulture in izobraževanja mladih Mariye Gabriel, predsednika Evropske akademije znanosti in umetnosti Felixa Ungerja in slovenskega predsednika Boruta Pahorja, ki je častni pokrovitelj dogodka.

Na konferenci poskušajo zajeti vse teme, ki jih pokrivajo s študijskimi programi Alma Mater Europaea. Ta se po Toplakovih besedah ponaša z visoko zaposljivostjo svojih diplomantov, na žalost vse prevečkrat v tujini, prav tako je zelo zanimiva za študente iz tujine. Tako v Mariboru med drugim študirajo zdravstveno nego številni študenti iz Avstrije. Skupno je na tem visokošolskem zavodu zaključilo študij okoli tisoč ljudi.