STAznanost

Slovenija del pobude za vzpostavitev globalnega partnerstva za umetno inteligenco

Ljubljana, 15. junija - Slovenija se je pridružila mednarodni pobudi za vzpostavitev globalnega partnerstva za umetno inteligenco, katerega cilj je podpirati in usmerjati odgovorno uporabo in razvoj umetne inteligence, ki bo ob upoštevanju človekovih pravic in raznolikosti spodbujala inovacije in gospodarsko rast. Sodelovalo bo devet slovenskih strokovnjakov.

Globalno partnerstvo za umetno inteligenco je mednarodna pobuda z več deležniki za podporo in usmerjanje odgovorne uporabe in razvoja umetne inteligence, ki bo ob upoštevanju človekovih pravic, vključevanja in raznolikosti spodbujala inovacije in gospodarsko rast. Za dosego tega cilja si bo pobuda prizadevala premostiti vrzel med teorijo in prakso s podpiranjem vrhunskih raziskav ter uporabnih projektov, pilotnih projektov in poskusov na prednostnih področjih, povezanih z umetno inteligenco, so sporočili z ministrstva za izobraževanje, znanost in šport.

V sodelovanju s partnerji in mednarodnimi organizacijami bo globalno partnerstvo povezalo vodilne strokovnjake s področja industrije, civilne družbe, vlad in akademskih krogov, ki bodo v delovnih skupinah obravnavali štiri teme. To so odgovorna umetna inteligenca, upravljanje podatkov, prihodnost dela ter inovacija in komercializacija.

V kratkoročnem obdobju bodo strokovnjaki iskali načine, kako se ob pomoči umetne inteligence bolje odzvati na epidemijo covida-19 in pospešiti okrevanje. V delovnih skupinah bo sodelovalo tudi devet slovenskih strokovnjakov s področja umetne inteligence.

Sodelovanje v partnerstvu pomeni, da bo lahko Slovenija znanje in več kot 40-letno tradicijo raziskav umetne inteligence predstavila svetu, je pristop k partnerstvu na Twitterju pospremil minister za zunanje zadeve Anže Logar.

Partnerstvo bo imelo sekretariat, ki bo deloval na sedežu Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD) v Parizu, ter dva strokovna centra; v Montrealu in Parizu. Centra bosta administrativno in raziskovalno podpirala praktične projekte, ki jih bodo izvajali ali ocenjevali strokovnjaki delovne skupine iz različnih sektorjev in področij. Načrtovala bosta tudi letna plenarna zasedanja strokovne skupine z več deležniki v okviru partnerstva; prvo bo gostila Kanada decembra 2020.

Ustanovne članice partnerstva so poleg Slovenije Avstralija, Francija, Indija, Italija, Japonska, Kanada, Mehika, Nemčija, Nova Zelandija, Južna Koreja, Singapur, Združeno kraljestvo, ZDA in EU. Članice se zavezujejo, da bodo umetno inteligenco razvijale in uporabljale odgovorno, na človeka osredotočeno ter v skladu s človekovimi pravicami, temeljnimi svoboščinami in skupnimi demokratičnimi vrednotami, so še pojasnili na ministrstvu.