STAznanost
Naravoslovje in tehnika

Ogrožena več kot polovica želvjih vrst

Ljubljana, 25. junija - Več kot polovica od 360 različnih vrst želv po svetu je ogroženih, v strokovni reviji Current Biology trdi 51 znanstvenikov, ki je sodelovalo v raziskavi. Kot takojšnjo zaščito zato predlagajo takojšnjo prepoved trgovine z želvami, ulovljenimi v divjini, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Vsako leto po svetu polovijo več sto tisoč želv, ki jih kasneje prodajo kot hišne ljubljenčke, predvsem v vzhodni Aziji pa tudi za prehrano," so zapisali pri družbi Senckenberg. Tam dodajajo, da so mehiške oblasti samo v maju zasegle 15.000 želv, ki so jih preprodajalci želeli pretihotapiti na Kitajsko. Na Madagaskarju so v nekaj mesecih zasegli 18.000 živali.

Znanstveniki dodajajo, da številne vrste želv živijo zelo dolgo in imajo relativno malo naraščaja. Prav ulov velikega števila odraslih samic teh vrst želv pa lahko ob nenadziranem odvzemu iz narave privede do izumrtja vrst. Uwe Fritz iz omenjene družbe trdi, da izumrtje v naslednjih letih čaka kar nekaj želvjih vrst, če države ne bodo uvedle prepovedi trgovine s temi živalmi.

Kot v reviji Current Biology še pišejo znanstveniki, prav želve sodijo med najbolj ogrožene živalske vrste. Za nekatere najbolj ogrožene zato predlagajo kar načrtno vzrejo mladičev, ki bi jih kasneje vračali v divjino. Nekater med vrstami potrebujejo takojšnjo pomoč.