STAznanost
Humanistika in družboslovje

Pri Neaplju odprli nov arheološki muzej, posvečen antični Stabii

Neapelj, 27. septembra - V nekdanji kraljevi rezidenci Reggia di Quisisana v mestu Castellammare di Stabia pri Neaplju so odprli nov arheološki muzej. Arheološki muzej Castellammare di Stabia je namenjen predstavljanju najdb z območja antičnega mesta Stabia.

Stabio je, tako kot Pompeje in Herkulaneum, uničil izbruh Vezuva leta 79. Ostanke antičnega mesta Stabia so začeli izkopavati v 50. letih minulega stoletja, pobudnik izkopavanj je bil predstojnik gimnazije v mestu Castellammare di Stabia. Sistematična izkopavanja pa so začeli šele pet desetletij kasneje po zaslugi nekdanjega učenca omenjene gimnazije Leonarda Varoneja, tedaj študenta arhitekture na univerzi v Marylandu.

Stabia se je v marsičem razlikovala od Pompejev in Herkulaneuma; slednji sta bili podeželski mesti, medtem ko je bila Stabia mondeno letovišče premožnih Rimljanov s številnimi vilami in razkošnimi podeželskimi rezidencami.

Italijanski minister za kulturo Dario Franceschini je ob odprtju muzeja po pisanju italijanske tiskovne agencije Ansa izpostavil, da je novi muzej postal realnost po več desetletjih prizadevanj akademikov in entuziastov. Izrazil je tudi veselje, da so po "ponovnem rojstvu arheološkega najdišča Pompeji in uspehih arheološkega najdišča Herculaneum oživeli tudi tretje antično mesto, ki ga je pod seboj pokopal izbruh Vezuva".

Ostanki Stabie se nahajajo na strmi obali kakšnih pet kilometrov južno od Pompejev. Strma obala je omogočala dostop čolnov le na nekaj mestih. Stabio so obdajali nasadi breskev in limon, njeni prebivalci pa so lahko uživali tudi v izjemnem razgledu na Neapeljski zaliv.

V novem muzeju so številni eksponati prvič na ogled javnosti - freske, tlaki, kipi, lončenina, posodje ter bronasti in železni predmeti. Nekateri pa so že bili predstavljeni v Antiquarium Stabiano. Slednjega je dal v središču mesta postaviti arheolog Libero d'Orsi.

Muzej obiskovalcem ponuja dober vpogled v zgodovino Stabie in njenega zaledja od začetkov pa vse do izbruha Vezuva. Predstavljeni pa sta tudi zgodovina rezidence Reggia di Quisisana ter arheoloških raziskav.