STAznanost

Za Počivalška izstrelitev slovenskih satelitov vrhunski in zgodovinski dosežek

Vitanje, 14. oktobra - Gospodarski minister Zdravko Počivalšek je izstrelitev slovenskih satelitov Trisat in Nemo-HD v vesolje označil za vrhunski in zgodovinski dosežek slovenske vesoljske industrije in znanosti. Gre za pomemben korak za Slovenijo pri osvajanju novih dimenzij in premikanju meja, je danes v Vitanju poudaril minister.

Vitanje, Center Noordung. Prireditev ob izstrelitvi prvih slovenskih satelitov v vesolje. Zbrane je pozdravil vitanjski župan Slavko Vetrih. Foto: Lili Pušnik/STA

Vitanje, Center Noordung.
Prireditev ob izstrelitvi prvih slovenskih satelitov v vesolje.
Zbrane je pozdravil vitanjski župan Slavko Vetrih.
Foto: Lili Pušnik/STA

Z izstrelitvijo satelitov smo po ministrovi oceni naredili velik tehnološki preboj za Slovenijo, hkrati pa smo se postavili ob bok velikih na področju visokotehnološke panoge.

Počivalšek je na današnji prireditvi ob izstrelitvi satelitov v Vitanju dejal, da je ministrstvo prepoznalo potencial in izstrelitev satelitov sofinanciralo v višini nekaj več kot tri milijone evrov. "Satelita odpirata možnosti uporabe informacij pridobljenih iz vesolja v vsakdanjem življenju, industriji, kmetijstvu, energetiki in državni upravi. Pred nami je velik izziv, kako in kam naprej," je dejal Počivalšek.

V naslednjih dneh pričakuje podpis pridružitvenega sporazuma z Evropsko vesoljsko agencijo, kar bo Sloveniji odprlo nove možnosti za dostop do finančnih sredstev, novih partnerstev in novih informacij. Posledično se bo lahko slovensko gospodarstvo po ministrovi oceni hitreje razvijalo in ustvarjalo proizvode ter storitve z višjo dodatno vrednostjo.

Tehnologija s področja vesolja lahko prispeva k tem, da slovensko gospodarstvo postane pametno, kreativno in zeleno, je prepričan Počivalšek.

Nosilec projekta Trisat Iztok Kramberger je na prireditvi izpostavil, da je misija Trisat pomemben korak v smeri internacionalizacije slovenske vesoljske industrije. Od misije pričakuje dvig tehnološke pripravljenosti, promocijo vesoljskega inženirstva za mlade in spodbujanje mednarodnega sodelovanja.

Za Krambergerja Trisat predstavlja tehnološko demonstracijo novih tehnologij, saj nano sateliti spreminjajo ekonomiko vesolja. Poudaril je še, da se trenutno ukvarjajo z navigacijo omenjenih satelitov.

Vodja projekta Nemo HD Tomaž Rodič pa je pojasnil, da je satelit Nemo mikro satelit, ki so ga razvijali že od leta 2010. Razvojna pot tega satelita je bila po njegovih besedah polna trnja in napak, celoten satelit pa je bil prvič sestavljen leta 2013.

"Takrat smo mislili, da smo blizu izstrelitvi, vendar so naše želje trčile ob kruto realnost, vstop v vesolje pa ni bil lahek. Na izstrelitev smo bili pripravljeni že marca, ampak smo jo morali zaradi razmer z novim koronavirusom preložiti. Potem smo znova poskusili maja, a so nam takrat izstrelitev preprečili višinski vetrovi. Končno pa nam je uspelo 3. septembra v Francoski Gvajani," je sklenil Rodič.