STAznanost
Naravoslovje in tehnika

IJS ter fakulteta za matematiko in fiziko podelila Blinčeve nagrade

Ljubljana, 5. novembra - Jernej Fesel Kamenik, Giovanni De Ninno in Danilo Zavrtanik so prejemniki Blinčevih nagrad za raziskovalno in strokovno delo na področju fizike, ki sta jih letos drugič podelila Institut Jožef Stefan (IJS) in Fakulteta za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani.

Ljubljana. Institut Jožef Stefan (IJS). Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Institut Jožef Stefan (IJS).
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Fesel Kamenik z IJS in fakultete za matematiko in fiziko je prejel Blinčevo nagrado za fizike na začetku kariere, in sicer za odmevne raziskave na področju fizike osnovnih delcev, predvsem na področju fizike težkih kvarkov in leptonov in na področju interakcije temne snovi z delci standardnega modela.

Kot so organizatorji zapisali v sporočilu za javnost, je Fesel Kamenik "eden najbolj propulzivnih mladih teoretikov na področju fizike osnovnih delcev", med drugim pa je tudi član pripravljalne skupine v CERN-u za konstrukcijo novega trkalnika.

De Ninno z Univerze v Novi Gorici je medtem dobil Blinčevo nagrado za vrhunske enkratne dosežke na področju fizike, ki si jo je prislužil z raziskovalnim delom na področju koherentnega prenosa vrtilne količine svetlobe na elektron, objavljeno v reviji Nature Photonics.

"Izjemnost objavljenega dela je v nadzorovani povezavi valovne funkcije fotona z več kot tisočkrat krajšimi valovnimi funkcijami elektronov. To odkritje je uporabno v številnih aplikacijah, od novih materialov do kvantnih računalnikov, saj posredno odpira dostop do velike količine informacij, ki jih elektron lahko posreduje o svojem matičnem okolju."

Nagrado za življenjsko delo pa je prejel rektor Univerze v Novi Gorici Zavrtanik, čigar znanstveno delovanje "vsebuje vsaj tri široka področja: vrhunsko raziskovanje na področju eksperimentalne fizike visokih energij, usmerjenost v mednarodno sodelovanje in raziskovanje v globalno konkurenčnem znanstvenem okolju, ter pedagoško delo in organizacijo visokošolskega študija".

Zavrtanik od leta 1980 neprekinjeno sodeluje v Evropskem centru za fiziko delcev CERN v Ženevi, leta 1995 je na povabilo Nobelovega nagrajenca Jamesa W. Cronina pričel z raziskovalnim delom na novem področju, področju astrofizike oz. natančneje na področju visokoenergijskih kozmičnih delcev. Leta 1992 je bil kot mednarodno uveljavljen raziskovalec imenovan za direktorja Instituta Jožef Stefan. Leta 1995 je bil tudi pobudnik in promotor ustanovitve Univerze v Novi Gorici.

Spletni dogodek so nagovorili v. d. direktorja Instituta Jožef Stefan Jadran Lenarčič, ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec in direktor Javne agencije za raziskovalno dejavnost RS (ARRS) Robert Repnik.