STAznanost

Evropska noč raziskovalcev - humanistika letos virtualno

Ljubljana, 27. novembra - Evropska noč raziskovalcev - Humanistika, to si ti! se je letos zaradi epidemije covida-19 prenesla na splet. Že tretje leto zapored so raziskovalci dvanajstih fakultet in akademij ljubljanske univerze pripravili zanimive dogodke, delavnice, okrogle mize in video predstavitve, ki bodo od jutra do večera potekali v virtualni obliki.

Glavna tema letošnje Evropske noči raziskovalcev - Humanistika, to si ti! izraža slogan Vede o ljudeh, vede za ljudi.
Evropska noč raziskovalcev se praviloma dogaja na številnih lokacijah, a zaradi epidemioloških razmer projekti letos večinoma potekajo preko spleta, so sporočili s filozofske fakultete.

Tako se bodo obiskovalci lahko sprehodili mimo virtualnih stojnic Znanstvenega bazarja, kjer se predstavljajo sodelujoče članice univerze, ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport in druge raziskovalne in izobraževalne ustanove, ter se seznanili z njihovim delom in dejavnostmi.

Bazar vključuje tudi poučen in zabaven EU kotiček, kjer so združene vse informacije o EU, ki projekt sofinancira, obogatili pa ga bodo tudi različni pogovori z raziskovalkami in raziskovalci. Poleg predstavitev v sklopu bazarja bo na voljo tudi pester program z več kot 40 različnimi dogodki in aktivnostmi, ki se bodo odvijale skozi cel dan in bodo namenjene različnim skupinam.

Ker letos obeležujemo tudi sto let od prvega doktorata na ljubljanski univerzi, ki ga je prejela znanstvenica Ana Mayer Kansky in s tem utrla pot slovenskim ženskam v znanosti, je ena od spremljajočih tem tudi Ženske v znanosti.

Evropsko noč raziskovalcev bo sklenila prireditev, na kateri bodo govorili o znanosti, pomenu raziskovalcev in njihovega dela za družbo ter osvetlili, kako lahko različni programi financiranja, ki jih nudi EU, pripomorejo k razvoju njihove kariere. Prenos dogodka v živo bo ob 18. uri na https://vzivo.sta.si/.

Letošnje spletno prizorišče je na voljo na spletni strani, projektnim aktivnostim pa se zainteresirani lahko pridružijo tudi na družbenem omrežju Facebook, Humanistika, to si ti, kjer bodo lahko sodelovali v zanimivih in poučnih nagradnih igrah.

Čeprav bo glavnina dogajanja potekala danes, se že od maja odvija vrsta t. i. preddogodkov, ki ozaveščajo o dejavnostih in ciljih projekta ter nudijo številne raznovrstne poučne in zabavne vsebine.

Ta vseevropski projekt sicer financira Evropska komisija, Marie Sklodowska-Curie Actions v okviru programa za raziskovanje in tehnološki razvoj - Obzorje 2020.