STAznanost
Humanistika in družboslovje

Znanstveniki 18.000 let staro školjko označili za starodavno glasbilo

Pariz, 11. februarja - Kar 18.000 let stara školjka, ki so jo leta 1931 našli v francoskih Pirenejih, bi po zadnjih izsledkih lahko bila eno najstarejših doslej odkritih glasbil, je v sredo objavila revija Science Advances. Školjko velikosti dlani, ki je pritegnila pozornost znanstvenikov, je hranil Prirodoslovni muzej v francoskem Toulousu.

Veliko školjko iz vrste tritonov so leta 1931 odkrili v jami Marsoulas in jo nato shranili v muzejski zbirki ter pozabili nanjo. Šele nedavno so se znanstveniki ponovno dokopali do nje in jo na francoskem nacionalnem centru za znanstveno raziskovanje podrobneje analizirali ter ugotovili, da je bila uporabljena kot glasbeni instrument, je povzela nemška tiskovna agencija dpa.

V članku piše, da školjki manjka vrh, ki je bil po presoji znanstvenikov najverjetneje namenoma odstranjen zato, da bi bilo mogoče na školjko igrati. Kot navaja dpa, so uspeli hornisti na školjko zaigrati tone C, visoki C in D.

V školjki je nekaj vreznin, našli pa so tudi sledi rdečega pigmenta, kar lahko kaže na to, da je predstavljala simbolični objekt. Znanstveniki so napovedali, da bodo školjko analizirali še s pomočjo 3D modelov, saj sumijo, da je bil nanjo nameščen tudi ustnik.

Jama Marsoulas se nahaja v francoskih Pirenejih, na njenih zidovih pa so v 19. stoletju odkrili več prazgodovinskih poslikav, je še povzela dpa.

Sicer se prav Slovenci ponašamo z, po zapisu Narodnega muzeja Slovenije, najstarejšim glasbilom na svetu. Gre za neandertalčevo piščal iz Divjih bab, staro 60.000 let.