STAznanost
Naravoslovje in tehnika

V Sloveniji junija eden največjih znanstvenih dogodkov na področju matematike

Koper, 26. februarja - Univerza na Primorskem (UP) bo junija skupaj s partnerji gostila 8. Evropski kongres matematike - 8ECM, enega največjih znanstvenih dogodkov na področju matematike. Ta bo od 20. do 26. junija potekal v Portorožu, zaradi epidemiološke situacije pa bo večinoma izveden prek spleta, so sporočili z UP.

Matematični kongres je bil sprva načrtovan že za leto 2020, vendar je bil zaradi pandemije koronavirusa za eno leto prestavljen. Končno odločitev, da se kljub razmeram kongres letos izvede in to na daljavo, so zdaj soglasno sprejeli izvršni odbor Evropskega matematičnega združenja (EMS) in organizatorji 8ECM.

8ECM bo gostil vrhunska imena s področja matematike, med katerimi so tudi dobitniki najvišjega priznanja v matematiki, Fieldsove medalje oziroma "matematične Nobelove nagrade". Med njimi so Martin Hairer (Imperial College, London), Stanislav Smirnov (University of Geneva) in Andrei Okounkov (Higher School of Economics, National Research University). Gre za velik uspeh slovenskih matematikov, saj tako pomembnega dogodka na področju matematike v Sloveniji še ni bilo, so zapisali na UP.

V okviru 8ECM bo več kot 1500 matematikov svoje prispevke predstavilo v 60 mini simpozijih. Delo bo potekalo v 16 splošnih sekcijah, organizirane bodo številne okrogle mize ter drugi dogodki.

Kljub temu da bo dogodek večinoma potekal prek spleta, želijo organizatorji spodbuditi udeležence, naj pripotujejo v Portorož, če le lahko in si to želijo. Če bodo epidemiološke razmere to dopuščale, bodo med 8ECM v Kongresnem centru Bernardin organizirali neformalni družabni dogodek, na voljo bodo tudi manjše predavalnice za zaprte skupine, ki bodo ob upoštevanju veljavnih ukrepov gostile razprave in manjša srečanja.

Prav tako se bodo lahko na spletu predstavili založniki in drugi razstavljavci, umetniške razstave in druge kulturne prireditve pa bodo potekale tako v letošnjem kot v naslednjem letu in bodo razpršene po različnih lokacijah po Sloveniji.

Evropski kongresi matematike potekajo vsake štiri leta pod okriljem Evropskega matematičnega združenja (EMS). Za mednarodnim kongresom matematike je to drugo največje srečanje matematikov na svetu, ki se ga udeleži več kot 1000 raziskovalcev in doktorskih študentov.

Letošnji kongres organizirajo Fakulteta za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerze na Primorskem v sodelovanju s Fakulteto za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani, Pedagoško fakulteto Univerze v Ljubljani, Fakulteto za naravoslovje in matematiko Univerze v Mariboru, Društvom matematikov, fizikov in astronomov Slovenije, Inštitutom za matematiko, fiziko in mehaniko, Slovenskim društvom za diskretno in uporabno matematiko, Institutom Jožef Stefan ter podjetjem Abelium.

Rektorica Univerze na Primorskem Klavdija Kutnar je ob tem poudarila izjemen pomen, ki ga ima kongres tako za univerzo kot za slovensko matematiko. Po njenih besedah matematika pomembno vpliva na naše življenje, saj podpira vse dele naše družbe, česar se ne vedno dovolj zavedamo.

"S tem, ko smo pripeljali kongres v Slovenijo, smo dobili ne le priložnost, da predstavimo Univerzo na Primorskem in slovensko matematiko svetovni znanstveni javnosti, ampak tudi priložnost, da približamo matematiko domači javnosti, šolarjem, dijakom, študentom," je še dejala Kutnarjeva.