STAznanost
Humanistika in družboslovje

V Atriju ZRC SAZU celodnevni simpozij ob 700. obletnici Dantejeve smrti

Ljubljana, 6. oktobra - V Atriju ZRC SAZU bo danes potekal simpozij ob 700. obletnici smrti Danteja Alighierija. Simpozij bo uvedla znanstvena sodelavka Inštituta za kulturno zgodovino Neža Zajc, v nadaljevanju pa se bodo z referati o Danteju zvrstili še Igor Škamperle, Alen Širca, Martina Ožbot, Jernej Šček, Marko Uršič, Brane Senegačnik, Marko Marinčič in Igor Grdina.

Komparativist in sociolog Škamperle bo spregovoril o Dantejevi komediji kot prepletu domišljije in realnosti, literarni teoretik in preučevalec verskih tradicij Alen Širca pa bo naslovil vprašanje mistične poezije pri Danteju.

Jezikoslovka in književna prevajalka, ki se ukvarja tudi s teorijo prevajanja, Martina Ožbot bo v prispevku z naslovom Dantejevi slovenski prevajalci: njihovi intelektualni profili in prevodi predstavila slovenske prevode, profesor filozofije in zgodovine na liceju Prešeren v Trstu Jernej Šček pa je svoj referat naslovil Dantizem kot vredno(s)tni problem. Florentinski venec na Slovenskem - humanistični izziv.

Filozof Marko Uršič bo spregovoril o Dantejevi hierofaniji senc, Neža Zajc bo nastopila z referatom z naslovom Dante in problem nesmrtnosti duše, filolog in pesnik Brane Senegačnik pa s prispevkom Prosimetron - dvojna tonaliteta življenja.

V popoldanskem delu simpozija bosta nastopila še filolog in prevajalec Marko Marinčič, ki je svoj prispevek naslovil Eshatologija imperija: Dante in Vergilij, ter raziskovalec kulturne zgodovine Igor Grdina, ki bo predstavil Danteja na opernem odru. Simpozij se bo sklenil z diskusijo.

Simpozij je eden od številnih dogodkov ob 700. obletnici Dantejeve smrti. V Dantejevih rodnih Firencah so 13. septembra jubilej sprva simbolično obeležili z oglašanjem zvonov na trgu pred muzejem Dantejeva hiša, pozneje je sledilo 24-urno maratonsko branje Božanske komedije v družbi priznanih igralcev. Datum Dantejev smrti še danes ni točno določen. Nekateri viri navajajo, da je umrl v noči med 13. in 14. septembrom.

Velikega pesnika se spominjamo tudi v Sloveniji. Tako je bil na 3. programu Radia Slovenija - Ars Ars teatralis posvečen 700. obletnici smrti Danteja Alighierija in 300. obletnici uprizoritve škofjeloškega pasijona po besedilu patra Romualda. V Novem mestu so odprli razstavo 700 let Božanske komedije podiplomskih študentk in študentov smeri Ilustracija Akademije za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani.

Več dogodkov v spomin na Danteja so pripravili tudi na Primorskem ter Tolminskem, kjer so mu ob obletnici postavili spominsko tablo. Po eni izmed legend, naj bi Dante bil nekoč, leta 1319, gost oglejskega patriarha Pagana della Torreja, gospodarja gradu na Kozlovem robu nad Tolminom. V času svojega obiska naj bi si po legendi ogledal tudi Zadlaško jamo, ki naj bi, kot pripoveduje legenda, bila navdih za Pekel v Božanski komediji.