STAznanost

FDV obeležuje 60 let raziskovanja mednarodnih odnosov

Ljubljana, 8. oktobra - Ljubljanska Fakulteta za družbene vede (FDV) bo danes z mednarodno konferenco obeležila 60 let poučevanja in raziskovanja mednarodnih odnosov. Dvodnevne konference, ki bo potekala v hibridni obliki tudi preko spleta, se bo danes udeležil tudi predsednik republike Borut Pahor.

Kot napovedujejo na fakulteti, bo mednarodna konferenca posvečena pogovorom o različnih izzivih v sodobni mednarodni skupnosti, o vlogi Slovenije v mednarodnih odnosih v prihodnosti ter raziskovanju mednarodnih odnosov v mednarodnem znanstvenoraziskovalnem prostoru.

Na današnjem odprtju konference bo zbrane nagovoril tudi predsednik republike. Pahor je sicer sam diplomiral iz mednarodnih odnosov, tedaj še na predhodnici FDV, fakulteti za sociologijo, politične vede in novinarstvo (FSPN).

Zbrane bosta nagovorila tudi rektor ljubljanske univerze Gregor Majdič in novi dekan FDV Iztok Prezelj, uvodno predavanje pa bo imel tudi starosta katedre za mednarodne odnose na FDV Bojko Bučar.

Med gosti pričakujejo številne ugledne osebnosti. Med drugim so prihod potrdili bivši predsednik republike Milan Kučan, bivši predsednik vlade in bivši zunanji minister Miro Cerar, devet bivših dekanov FDV, bivša rektorja ljubljanske univerze Stanislav Pejovnik in Ivan Svetlik ter mnogi drugi, izpostavljajo na FDV.

Konferenca se bo odvijala na več okroglih mizah, organizatorji pa izpostavljajo predvsem razpravo o "konceptualizaciji novega mednarodnega razvoja", na kateri bodo sodelovali Sanjay Reddy iz newyorške New School for Social Research, Robert Howse iz Newyorške Univerze in Clair Gammage iz Univerze v Bristolu. Moderator bo Matjaž Nahtigal s FDV.

Nocoj bodo v okviru konference tudi premierno predvajali dokumentarni film o mednarodnih odnosih v Sloveniji. Sledil bo še pogovor z avtorji in študenti mednarodnih odnosov.

Konferenca se bo v nadaljevala tudi v soboto. Na FDV izpostavljajo okroglo mizo o vlogi Slovenije v mednarodnih odnosih in pogledu naprej. V razpravi bodo ob moderiranju Boštjana Udoviča s FDV sodelovali veleposlanika Damjan Bergant in Tanja Miškova ter Romana Romana Kofler iz Združenih narodov.

Pomembna bo tudi razprava o vse večji vlogi Kitajske v svetu. Na FDV izpostavljajo predvsem prispevke Srdjana Vucetica iz Univerze v Ottawi, Ruoxi Wanga iz Univerze St. Andrews ter tudi Zlatka Šabiča s FDV. Razpravo bo vodil Wen-Ti Sung z Avstralske nacionalne univerze.

Razpravljali bodo tudi o vlogi Rusije v svetu. V razpravi, ki jo bo moderiral Anton Bebler, bodo ob Stefanu Bianchiniju z Univerze v Bologni sodelovali tudi Konstantin Hudolej, Natalija Markušina in Vladislav Tkačenko z Univerze v Sankt Peterburgu, še napovedujejo na FDV.