STAznanost
Medicina in zdravje

Na okrogli mizi o uporabi medicinske konoplje poudarili, da je področje neurejeno

Ljubljana, 5. decembra - Na današnji okrogli mizi o uporabi medicinske konoplje so sogovorniki poudarili, da je to področje v Sloveniji neurejeno. Opozorili so, da ni jasnih smernic in določil, kaj izdelki s konopljo smejo vsebovati in kaj ne. Ljudje so pri izbiri izdelkov prepuščeni sami sebi, poslužujejo pa se tudi črnega trga, so poudarili sogovorniki.

Tanja Bagar z mednarodnega inštituta za kanabinoide ICANNA je poudarila, da je področje medicinske konoplje v Sloveniji slabo regulirano, trg pa je prepuščen etičnosti oziroma neetičnosti proizvajalcev. Opozorila je, da so na črnem trgu "izdelki še bolj vprašljivi". "Eno je, da so tem izdelkom prepuščeni zdravi ljudje, drugo pa je, če se tega poslužujejo bolniki," je dejala.

Da so ljudje prepuščeni sami sebi, je opozorila tudi generalna direktorica in ustanoviteljica podjetja Pharma G Patra Marinko. Poudarila je, da ni regulacije o čistosti izdelkov, ni analiz. "Kako imamo lahko v milih rakotvorne snovi, ne smeš pa predpisati kanabinoida CBD, ki je čist in dejansko pomaga," je povedala.

Luka Freyer s podjetja BioModera je dejal, da tudi zdravniki niso dovolj izobraženi. "Težko bo priti do točke, ko bodo zdravniki toliko izobraženi, da se ob predpisovanju konoplje ne bodo počutili, kot da predpisujejo droge," meni. Tanja Bagar pa je dodala, da je strokovnjakov, ki bi o tem lahko izobrazili zdravnike dovolj, a da nimajo podpore zdravniške zbornice, ki bi omogočila pot do zdravnikov.

Na okrogli mizi so sodelovali tudi Metka Filipič z Nacionalnega inštituta za biologijo, raziskovalec na Kemijskem inštitutu Mitja Križman in Stanko Srčič s podjetja PharmaHemp.