STAznanost
Knjige

Minerali, vitamini in druge izbrane snovi

Slovensko farmacevtsko društvo je v avgustu 2020 izdalo novo znanstveno monografijo "Minerali, vitamini in druge izbrane snovi", ki jo je soustvarjalo kar 40 avtorjev s področja farmacije in živilske tehnologije pod taktirko treh urednikov Lucije Peterlin Mašič, Aleša Obreze in Tomaža Vovka, profesorjev Fakultete za farmacijo Univerze v Ljubljani. V štirih velikih poglavjih (UVODNA POGLAVJA, MINERALI, VITAMINI, DRUGE IZBRANE SNOVI) na 548 straneh predstavlja področje mineralov in vitaminov in bo v pomoč pri odločanju in načrtovanju, kdaj v življenju je smiselno seči po njihovem dodatnem vnosu v telo.

Uvodni del vsebuje sedem poglavij, ki opisujejo minerale in vitamine v živilih, vpliv tehnoloških postopkov na vsebnost le-teh, metode in orodja za oceno prehranskega vnosa, uravnoteženo prehrano, prehranske referenčne vrednosti, zakonodajo in farmakokinetične procese.

Minerali in vitamini so predstavljeni na enoten način, da bralec o vsakem dobi informacije o vsebnostih v različnih vrstah hrane, prehranskih virih, dnevnih potrebah, farmakokinetiki, fiziološki vlogi, klinični rabi, posledicah za zdravje ob pomanjkanju ali prekomerni uporabi ter interakcijah z učinkovinami in drugimi mikrohranili.
V četrtem poglavju so predstavljene druge aktualne in pomembne izbrane snovi, kot so: kurkumin, N-acetilcistein, resveratrol, nenasičene maščobne kisline, koencim Q10 in karotenoidi. Knjiga predstavlja edinstveno monografijo, ki je v slovenskem prostoru še ni bilo. Namenjena je tako strokovni kot laični javnosti, farmacevtom, drugim zdravstvenim delavcem, strokovnjakom živilske tehnologije, študentom, dijakom ... V vsakem poglavju je posebej izpostavljeno "Dobro je vedeti", poleg tega knjigo bogatijo številne nazorne slike, sheme in čudovite fotografije.