STAznanost
Naravoslovje in tehnika

Slovenski znanstveniki odkrili nov način sestavljanja "pametnih nanomaterialov"

Ljubljana, 6. maja - Skupina slovenskih znanstvenikov je razvila nov način sestavljanja "pametnih nanomaterialov" na osnovi naravnih gradnikov. Odkritje obeta razvoj novih nanomaterialov, mikroskopsko majhnih struktur, ki se lahko uporabljajo za dostavo zdravilnih učinkovin v telesu in v številne druge namene.

Kot so sporočili z ljubljanskega Laboratorija za biotehnologijo s Kemijskega inštituta in Centra odličnosti EN-FIST, je skupini uspelo zasnovati takšno zaporedje aminokislin, da se molekulska veriga samodejno sestavi v načrtovano strukturo. To so pokazali na primeru tristrane piramide, katere stranica meri pet nanometrov, kar pomeni, da jih je v debelino lasu moč nanizati več kot 10.000.

Načrtovanje novih struktur na osnovi naravnih gradnikov je bilo doslej možno predvsem na osnovi posnemanja že obstoječih struktur, raziskovalci iz obeh ustanov pa menijo, da nov način sestavljanja nanostruktur predstavlja pomemben znanstveni preboj, ki obeta razvoj novih materialov za dostavo zdravil, ločevanje, katalizo in številne druge namene.

Članek o odkritju je bil objavljen tudi v ugledni strokovni reviji Nature Chemical Biology, kjer je med strokovno javnostjo zbudil veliko pozornost ter požel komentarje v revijah Nature, Science in v glasilih mednarodnih združenj kemikov.

Raziskovalci menijo, da bo potencialna uporaba tovrstnih nanostruktur posebej pomembna na področju medicine, kemije in biotehnologije, vendar tudi na številnih drugih področjih. Med možnimi uporabami naštevajo dostavo in sproščanje zdravil, nove katalizatorje, cepiva in materiale.

"Gre za interdisciplinarno ter skoraj vseslovensko raziskavo, saj so v raziskavi prispevali tudi sodelavci s Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo ter Fakultete za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani, Univerze v Mariboru, Inštituta Jožef Stefan ter slovenski raziskovalec v ZDA," je dejal vodja raziskovalne skupine Roman Jerala.