STAznanost

Nobelova nagrada morda tudi Slovencu

Ljubljana, 25. marca - Ameriški znanstveniki so prejšnji teden sporočili, da jim je uspelo zaznati odmev velikega poka - gre za prvi neposredni dokaz teorije o inflacijskem širjenju vesolja. Odkritje bi lahko Nobelovo nagrado prineslo tudi Slovencu - astrofiziku Urošu Seljaku, vodji Centra za kozmološko fiziko na univerzi v ameriškem Berkeleyju.

Seljak je ključni element v detekciji gravitacijskih valov - meritev tako imenovane B-polarizacije - namreč predlagal že leta 1997. "Gre za enega od trenutkov, ko je Slovenec najbližje Nobelovi nagradi," je prepričan profesor astrofizike Tomaž Zwitter z ljubljanske fakultete za matematiko in fiziko.

"Vsekakor gre za odkritje na ravni Nobelove nagrade. Kaj pa se bo dejansko zgodilo, pa ne vemo in tudi ne bomo vedeli še nekaj časa," je za STA dejal Zwitter.

Podobne meritve bodo letos namreč izvedli tudi pri Evropski vesoljski agenciji, pomembno pa bo, da se rezultati ujemajo. "Če se bodo, bo začela tiktakati ura za Nobelovo nagrado. Lahko bi se zgodilo že naslednje koledarsko leto, lahko pa bo Nobelov odbor počakal tudi deset let, tega ne moremo vedeti," ocenjuje Zwitter.

Po njegovih besedah bi se na seznam Nobelovih nagrajencev najverjetneje uvrstila teoretika Alan Guth in Andrei Linde, ki sta v osemdesetih letih prejšnjega stoletja razvila teorijo inflacije vesolja, na tretjem mestu pa bi se lahko znašel Seljak. "A odločitve Nobelovega odbora vnaprej ne moremo brati," je previden Zwitter.

Podobno meni tudi Marko Mikuž, vodja slovenske ekipe v Evropskem centru za jedrske raziskave (Cern). "Po mojem mnenju bi Nobelovo nagrado lahko dobili teoretika Guth in Linde in morebiti še nekdo. Res pa je, da meritev še ni bila objavljena, temveč je bila le dana na vpogled strokovni javnosti. Od tod do objavljenega članka se zna še kaj spremeniti," je prepričan.

Odkritje gravitacijskih valov po poročanju Dela mnogi uvrščajo med najpomembnejša odkritja tega stoletja, primerjajo ga tudi z lanskoletnim odkritjem Higgsovega bozona, za katero sta Nobelovo nagrado prejela Francois Englert in Peter W. Higgs.

Podobno meni tudi Seljak. Kot je dejal za STA, je "zelo malo ljudi dvomilo o obstoju Higgsovega bozona, medtem ko je odkritje gravitacijskih valov veliko presenečenje".

Glede možnosti za Nobelovo nagrado je zadržan. "Nagrado bodo dobili najprej tisti teoretiki, ki so razvili teorijo inflacije. Kandidatov je več, poleg Gutha in Lindeja še Starobinsky, omenjajo se tudi Mukhanov, Sato, Steinhardt," je dejal.