STAznanost

Od merjenja upora v veleslalomu do proučevanja vpliva dvojine na spoznavanje števila dve

Ljubljana, 11. oktobra - Zračni upor predstavlja le manjši del skupnega upora v veleslalomu, otroci, katerih jezik pozna dvojino, pa bolje poznajo število dve, sta le dve izmed ugotovitev iz dosežkov slovenskih znanstvenikov v preteklem letu.

Dosežke slovenskih znanstvenikov je letos že tretje leto zapored zbrala Javna agencija za raziskovalno dejavnost, te dni pa jih v okviru projekta Odlični v znanosti 2013 predstavlja na različnih dogodkih. O dosežkih, ki zaobjemajo številna področja, je izšel tudi poseben zbornik.

V zborniku poleg vrste specifičnih in strokovno zahtevnih dosežkov med drugim najdemo raziskavo, ki je preverjala, ali več izgub hitrosti v veleslalomu prinaša zračni upor ali trenje smučk. Raziskovalci so na podlagi posebnega individualiziranega mehanskega modela, več kot 600 meritev v vetrovniku in številnih meritev z vrhunskimi smučarji na terenu ugotovili, da zračni upor v veleslalomu na najvišji ravni povzroči le od pet do 28 odstotkov odstotkov vseh energijskih izgub, ostale izgube pa povzroči trenje. Tako raziskovalci ugotavljajo, da je treba pri treningu primarno trenirati vodenje smuči in šele nato prilagajati položaj smučarja z namenom, da bi zmanjšali zračni upor.

Še ena izmed raziskav, opisanih v zborniku, je ugotavljala, ali slovnična zgradba vpliva na otroško spoznavanje pomena številk. Pri tem so ugotovili, da otroci narodov, ki v svojem jeziku poznajo dvojino, bolje poznajo število dva kot otroci, katerih jezik dvojine ne pozna. Prav tako omenjeni otroci hitreje osvojijo število dve od otrok, katerih jezik dvojine ne pozna.

Ena od raziskav s področja zdravstva, ki je bila izvedena v Univerzitetnem kliničnem centru Ljubljana, pa je pokazala, da zdravljenje s presaditvijo matičnih celic v srce izboljša zdravje teh bolnikov. V raziskavo so vključili 110 bolnikov, od katerih so pri 55 opravili presaditev matičnih celic, 55 pa so jih zdravili po ustaljenih kliničnih metodah. Rezultati so pokazali pomembno izboljšanje delovanja srca in telesne zmogljivosti pri bolnikih, ki so bili zdravljeni z matičnimi celicami. Prav tako je pri tej skupini prišlo do pomembnega izboljšanja petletnega preživetja, navajajo raziskovalci.

Slovenskim raziskovalcem pa je lani uspelo razviti tudi napravo za urjenje vstajanja iz sedečega v vzravnani stoječi položaj, ki se lahko uporablja pri rehabilitaciji oseb z gibalnimi oviranostmi. Zasnovali in izdelali so prototip naprave, katere glavni del je izviren mehanizem, ki v veliki meri posnema pravilno kinematiko vstajanja. Za opisano napravo so prejeli patent nemškega patentnega urada.