STAznanost

Slovenski znanstvenik sodeloval pri razvoju novega materiala za izolacijo stavb

Ljubljana, 4. novembra - Mednarodni skupini znanstvenikov, v kateri je sodeloval tudi sodelavec Instituta Jožef Stefan (IJS), je uspelo pripraviti negorljivo peno s super-toplotnoizolacijskimi lastnostmi. Material bi lahko dramatično znižal ceno toplotne izolacije stavb z visoko energijsko učinkovitostjo, so prepričani na IJS.

Gre za nov kompozitni material, ki je sestavljen iz obnovljivih poceni nanomaterialov - celuloze, grafenovega oksida in gline nanometrskih dimenzij.

Kot pojasnjujejo na IJS, imajo tako pripravljene pene nižjo toplotno prevodnost od zraka ter drugih toplotnoizolacijskih materialov. Za razliko od standardnega toplotnoizolacijskega material - stiroporja, kjer je potreben dodatek toksičnih halogeniranih spojin za izboljšanje negorljivosti, in aerogelov silicijevega oksida, ki so zelo krhki - so nove pene pripravljene brez okolju neprijaznih dodatkov, so negorljive in ultralahke, a mehansko izredno trdne.

Material je razvila skupina znanstvenikov z uglednih institucij na Švedskem, v Španiji, Italiji in Nemčiji. Iz Slovenije je pri razvoju sodeloval Andraž Kocjan z odseka za inženirsko keramiko.

"Poleg vseh tehnoloških prednosti pripravljenih pen, ki so posledica sinergijske kombinacije strukture in uporabljenih komponent, bi lahko nizka cena uporabljenih naravnih obnovljivih materialov privedla do pomembnega koraka v trajnostnem razvoju in pozitivnem ekološko-energetskem učinku pri toplotni izolaciji stavb," poudarjajo na IJS.

Članek o dosežku je bil v začetku tedna objavljen v znanstveni reviji Nature Nanotechnology.