STAznanost

Mariborska kemijska fakulteta sklenila sodelovanje s skopskimi kolegi

Maribor, 6. novembra - Mariborska fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo je danes podpisa sporazum o akademskem in znanstvenem sodelovanju s Fakulteto za tehnologijo in metalurgijo Univerze Svetega Cirila in Metoda iz Skopja. Kot so sporočili iz mariborske univerze, je do pobude za sodelovanje prišlo zaradi dolgoletnega sodelovanja profesorjev in raziskovalcev.

Sporazum o sodelovanju sta podpisala dekan makedonske fakultete Aleksandar Dimitrov in prodekan za izobraževalno dejavnost na mariborski fakulteti Zdravko Kravanja. Profesorji in raziskovalci obeh izobraževalnih ustanov že dolga leta sodelujejo predvsem na akademskem, pa tudi na znanstvenem področju, zlasti v okviru bilateralnih projektov in skupnih objav.

Fakulteti sta se za podpis sporazuma po besedah Kravanje odločili, da bosta poslej lažje načrtovali skupne raziskovalne projekte in si medsebojno izmenjevali znanje, akademsko in tehnično osebje ter študente doktorskega študija. Hkrati jim bo sporazum omogočil vzajemno organiziranje znanstvenih kongresov, simpozijev in srečanj ter vzpodbujal učne dejavnosti, ter znanstveno in pedagoško sodelovanje.

Prodekan mariborske fakultete je ob tem danes predstavil še dve aktualni delavnici na njihovi fakulteti. Že v ponedeljek se je začela delavnica o trajnostni proizvodnji in potrošnji v kemijskih in procesnih industrijah, ki se je osredotočala na inovativne tehnologije preprečevanja nastajanja odpadkov, pristope za okoljsko načrtovanje proizvodov in procesov in celovito načrtovanje produktov in procesov.

Prihodnji teden pa bodo pripravili še delavnico o trajnostni potrošnji in proizvodnji v kemijskih in procesnih industrijah. Na njej se bodo udeleženci seznanili s področji uporabe zelenih procesov v kemijski tehnologiji, biotransformacij, bioseparacij, imobilizacije biomaterialov, izolacije in obdelave produktov ter vključevanja omenjenih procesov v industrijo.