STAznanost
Humanistika in družboslovje

Novogoriška univerza odpira jezikovni center Večjezičnost velja

Nova Gorica, 25. novembra - Univerza v Novi Gorici bo v okviru Centra za kognitivne znanosti jezika danes odprla center Večjezičnost velja. To je slovenska podružnica informacijsko-promocijskega centra Bilingualism Matters, ki so ga leta 2008 ustanovili na Univerzi v Edinburgu, so sporočili z novogoriške univerze.

Tako matični edinburški center kot slovenska podružnica sta namenjena družinam, učiteljem in vsem, ki jih zanima večjezičnost. Pri svojem delu se centra opirata na rezultate trenutnih znanstvenih raziskav ter ponujata svetovanje in organizirata javne dogodke, ki so namenjeni širjenju informacij o večjezičnosti in spodbujala ozaveščenost o prednostih, ki jih večjezičnost prinaša.

Center Večjezičnost velja so organizirali v okviru evropskega znanstveno-raziskovalnega projekta AThEME (Advancing the European Multilingual Experience), v katerem novogoriška univerza sodeluje kot partner. Projekt se ukvarja z raziskovanjem kognitivnih in jezikovnih vidikov dvo- in večjezičnosti ter skuša tako nuditi pomoč pri oceni evropske politike na področjih, kot sta izobraževanje in zdravstvo.

Projekt si obenem za cilj postavlja tudi seznanjanje ljudi s prednostmi dvo- in večjezičnosti.

Petletni projekt je vreden 430.000 evrov, novogoriška univerza pa bo zanj prejela 330.000 evrov.

V sredo bo v Kulturnem domu v Gorici sledilo predavanje Antonelle Sorace z naslovom Dvojezičnost: naložba za družino in družbo. Na njem bo Soracejeva govorila o težavah in prednostih dvojezičnosti, pri čemer se bo naslonila na ugotovitve nedavnih eksperimentalnih raziskav, osredotočila pa se bo na temo manjšinskih jezikov in njihovega pomena za dvojezičnost.