STAznanost

Brglez izpostavil pomembnost vlaganj v visoko šolstvo in internacionalizacijo

Ljubljana, 2. decembra - Teden Univerze v Ljubljani se je danes nadaljeval s slavnostno sejo senata, na kateri so podelili priznanja in nove akademske nazive. Seje se je udeležil tudi predsednik DZ Milan Brglez, ki je v nagovoru izpostavil pomembnost vlaganj v visoko šolstvo in nujnost internacionalizacije visokega šolstva.

Univerza želi postati raziskovalna univerza, na kateri bo raziskovanje šlo z roko v roki s pedagoškim procesom in to je ključni del vsake sodobne univerze, zato jo je treba okrepiti in jo narediti še boljšo, je dejal Brglez. Čeprav je Slovenija tu na dobri poti, Brglez z grenkobo ugotavlja, da je država v času izbruha gospodarske krize začela zmanjševati sredstva za visoko šolstvo.

Ta trend je lahko po njegovem mnenju dolgoročno tudi poguben za kakovost in razvoj visokošolskega izobraževanja, znanstvenoraziskovalnega dela ter inovacij. Zato si Brglez želi, da bi se v državi "okrepili tisti glasovi, ki poudarjajo pomen izobrazbe, saj je ta še kako pomembna za ustvarjanje blaginje vsega prebivalstva".

Brez vlaganj po njegovih besedah v visoko šolstvo težko pričakujemo, da bo naša družba napredovala, se razvijala in bila enakopraven del sodobne mednarodne skupnosti. "Odgovornost za kakovostno izobraževanje in raziskovanje ni samo na plečih države, ampak tudi v rokah univerz," je dejal in dodal, da internacionalizacija visokega šolstva ni več izbira, ampak nujnost.

Rektor ljubljanske univerze Ivan Svetlik je izpostavil 95 let delovanja univerze, ki je bila ves čas središče in vir krepitve intelektualne moči slovenskega naroda. Za uspeh slovenske znanstvene skupnosti in za razvojni preboj Slovenije je po njegovem mnenju ključna koncentracija znanja in znanstvenih referenc na posameznih področjih.

Kot je izpostavil, udeležbo predstavnikov javnega življenja in gospodarstva na slavnostni seji senata razumejo kot načelno podporo prizadevanjem univerze. Zato od njih tudi pričakujejo, da v znanosti in umetnosti, raziskovanju in visokošolskem izobraževanju prepoznajo za državo prepotreben razvojni naboj tudi, ko gre za delitev omejenih javnih in evropskih virov, je dodal Svetlik.

Sledila je podelitev častnih doktoratov, ki sta ga prejela Richard J. Roberts za pomembne prispevke v biokemiji in molekularni biologiji ter Herbert W. Roesky za izjemno znanstveno delo in raziskave v anorganski kemiji. Podelili so še tri plakete, in sicer Slovenski filharmoniji, Telekomu Slovenije in Maruši Zorec s Filozofske fakultete, štiri svečane listine mladim visokošolskim učiteljem in devet zlatih plaket za izjemne zasluge visokošolskim učiteljem.

Slavnostne seja senata so se udeležili tudi ministrica za izobraževanje, znanost in šport Stanka Setnikar Cankar, minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc, predsednik državnega sveta Mitja Bervar in predsednik Gospodarske zbornice Slovenije Samo Hribar Milič.