STAznanost

Na Gimnaziji Celje - Center o veselju do znanosti

Celje, 4. decembra - Gimnazija Celje - Center je danes ob svetovnem dnevu znanosti za mir in razvoj pripravila prireditev Veselje do znanosti. Kot je povedal ravnatelj šole Gregor Deleja, je bila letošnja prireditev še posebej obsežna, saj je gostila več kot 150 osnovnošolcev iz celjske regije ter več kot 100 gostov iz Italije, Srbije in Avstrije.

Osrednji gost prireditve je bil slovenski fizik mednarodnega slovesa Samo Kralj s fakultete za naravoslovje in matematiko iz Maribora, ki je s plenarnim eksperimentom v športni dvorani gimnazije uvedel pestro dogajanje skozi več kot 10 različnih delavnic. Rdeča nit letošnjih delavnic pa so bili kristali in svetloba.

"Leto 2014 je mednarodno leto kristalografije, leto 2015 pa mednarodno leto svetlobe in tako tudi ni naključje, da si je Gimnazija Celje - Center za osrednjo temo celotnega letošnjega šolskega leta izbrala geslo Znanje - svetloba prihodnosti in to je tudi tema letošnjega dneva znanosti," pravi mentorica Unesco dejavnosti na šoli Marjana Turnšek.

Po besedah Deleje pa se na šoli dobro zavedajo, da se ne učijo le zato, da bi vedeli, temveč tudi za to, da bi svoje znanje znali koristno uporabiti. Meni tudi, da medgeneracijsko povezovanje in sodelovanje prispeva k učinkoviti in kakovostni promociji znanosti, ki na tak način postaja bolj razumljiva, hkrati pa pri mladih veča željo po inovativnosti.

Prireditev Veselje do znanosti je potekala tudi v znamenju začetka novega mednarodnega projekta s področja znanosti in ekologije Odpadek=energija v okviru programa MladiNaokolje, ki nastaja v sodelovanju med Gimnazijo Celje - Center in Gimnazijo Kruševac iz Srbije.