STAznanost

IJS podelil častne listine za prenos tehnologij v gospodarstvo

Ljubljana, 11. decembra - Institut Jožef Stefan (IJS) je podelil častne listine podjetjem in posameznikom kot priznanje za uspešen prenos znanstvenih in tehnoloških dosežkov in znanj, ustvarjenih na IJS, v družbeno in gospodarsko zaledje. Listine so na slovesnem prednovoletnem dogodku v sredo podelili trem podjetjem in šestim posameznikom.

Ljubljana, IJS.
Podelitev častnih listin Instituta Jožef Stefan (IJS) podjetjem in posameznikom za uspešen prenos tehnologij IJS v gospodarstvo.
Direktor Instituta za ekološki inženiring Željko Blažeka, generalni direktor podjetja Danfoss Trata Aleksander Zalaznik, direktor IJS Jadran Lenarčič, generalni direktor Steklarne Hrastnik Andrej Božič in direktor podjetja Elgoline Igor Gornik.
Foto: Aljoša Rehar/STA

Med podjetji so častno listino prejeli Institut za ekološki inženiring, Elgoline in Danfoss Trata, v kategoriji posameznikov pa direktor Instituta za ekološki inženiring Željko Blažeka, generalni direktor podjetja Danfoss Trata Aleksander Zalaznik, vodja razvoja v podjetju Danfoss Trata Samo Krančan, direktor za raziskave in razvoj v Danfoss Trata Miha Bobič, generalni direktor Steklarne Hrastnik Andrej Božič in predsednik uprave Nuklearne elektrarno Krško Stane Rožman.

"Institut Jožef Stefan v svojem znanstveno-raziskovalnem delovanju intenzivno sodeluje tudi pri spodbujanju tehnološkega in gospodarskega razvoja v Sloveniji. Vloga instituta pri tem je tako v šolanju kadrov kot pri razvojnih raziskavah, ki so neposredno namenjene uporabnikom," so sporočili iz IJS.

Raziskovalci instituta tako poskušajo znanje prenesti v industrijo za reševanje zapletenih problemov, rezultat tega pa je tesno sodelovanje instituta z vrsto gospodarskih organizacij v Sloveniji, pa tudi v mednarodnem prostoru.

OBRAZLOŽITVE PRIZNANJ

Institut za ekološki inženiring kot podjetje, Željko Blažeka kot direktor Instituta za ekološki inženiring

Željko Blažeka že vrsto let uspešno vodi Institut za ekološki inženiring, ki s svojo veliko željo po povezovanju raziskovalne dejavnosti in podjetništva in z neizmerno vztrajnostjo vsestransko podpira sodelovanje med IJS in Odsekom za okolje in njegovim inštitutom. Razveseljivo je, da je sodelovanje med IEI in IJS večplastno, od zelo pomembnega skupnega izobraževanja mladih, ki so tako dobili priložnost podiplomskega študija v gospodarstvu, do sodelovanja na raziskovalno-aplikativnih projektnih nalogah. S skupnim sodelovanjem smo tako še uspešnejši pri razvoju visokotehnoloških in inovativnih tehnologij čiščenja odpadnih voda, s čimer bomo omogočili večjo kakovost površinskih voda ter s tem prispevali k manjši izpostavljenosti ljudi in živali nevarnim onesnaževalcem v okolju. Priznanje je prejel Željko Blažeka kot posameznik, Institut za ekološki inženiring pa kot podjetje.

Podjetje Elgoline

Podjetje Elgoline se ukvarja s proizvodnjo tiskanih vezij, zvijavih vezij in trakastih kablov. Z IJS sodeluje že poldrugo desetletje; od leta 1996 so za potrebe eksperimenta ATLAS v CERN-u z Odsekom za eksperimentalni fiziko osnovnih delcev sodelovali pri razvoju trakastih vezij velikih dimenzij in za to sodelovanje prejeli tudi nagrado ATLAS Supplier Award. Z Odsekom za inteligentne sisteme pa se je sodelovanje začelo leta 2009 in uspešno nadaljevalo s projektom e-vratar, ki je bil predstavljen novembra 2011 na sejmu Ambient v Ljubljani, leta 2013 pa se je projekt med 127 prijavami uvrstil v finalni izbor na Slovenskem forumu inovacij. Rezultat izvajanja patenta sta tudi dve patentni vlogi. Sodelovanje s podjetjem Elgoline je po mnogočem lahko vzor sodelovanja med slovenskimi podjetji in vrhunskim inštitutom.

Podjetje Danfoss Trata kot podjetje ter generalni direktor gospod Aleksander Zalaznik, vodja razvoja gospod Samo Krančan ter direktor raziskav in razvoja mag. Miha Bobič kot posamezniki

Vizija podjetja Danfoss Trata je postati vrhunski poslovni in tehnološki center za področje prenosa in regulacije daljinskega ogrevanja ter hlajenja. Za uresničitev teh ambicioznih ciljev se je podjetje že pred leti odločilo, da poveča vlaganja v kakovostni razvoj in raziskave; sodelovanje z Odsekom za sisteme in vodenje E2 poteka že več kot desetletje, v letih od 2006 do danes so tako Odsek E2 in podjetje razvili strojno in programsko opremo za dve seriji pogonov ventilov, pri čemer so uporabili številne inovativne rešitve, ki so bile prvič uporabljene na področju pogonov ventilov. To se kaže v povečanem obsegu prodaje, ki je od leta 2010 narasla iz začetnih 13.000 kosov na 38.000 kosov v letu 2013. Finančni učinek dosedanje prodaje omenjenih pogonov pa je več kot 10 milijonov evrov. V naslednjih letih se pričakuje še nadaljnja rast prodaje, ki naj bi dosegla čez 50.000 kosov leta 2017. Za to sodelovanje in zaupanje imajo največ zaslug gospodje Aleksander Zalaznik, Samo Krančan in Miha Bobič.

Andrej Božič, generalni direktor Steklarne Hrastnik in poslovodja Razvojnega centra RC eNeM

Odsek za avtomatiko, biokibernetiko in robotiko IJS že več let sodeluje s Steklarno Hrastnik in pridruženim razvojnim centrom na področju analize in razvoja avtomatiziranja nekaterih še vedno ročnih steklarskih operacij. To sodelovanje se je v zadnjih šestih letih udejanjilo skozi več pogodb, verjetno pa bo rezultat tudi patentiranje avtomatiziranega postopka. Za svoje dosežke so prejeli več nagrad za inovacije, vključno z najvišjim, zlatim nacionalnim priznanjem za inovacije. Tako Steklarna Hrastnik kot IJS si želita, da bi se sodelovanje le še nadaljevalo, v skladu s tem pa so se letos prijavili na evropski projekt s področja koncipiranja robotov, ki bodo zmožni interaktivnega sodelovanja z operaterji pri skupnem izvajanju specifičnih steklarskih operacij. Zasluge za to uspešno sodelovanje nosi gospod Andrej Božič.

Stane Rožman, predsednik uprave Neka

Z Nuklearno elektrarno Krško (Nek) sodeluje IJS že od prvih začetkov projekta izgradnje elektrarne, pomemben del prenosa raziskovalnih in tehnoloških dosežkov v prakso je
plod dolgoletnega dela in izjemno uspešnega sodelovanja med inštitutom in elektrarno. Sodelovanje je še posebej plodno na področjih reaktorske tehnike in reaktorske fizike, med pomembnejše poudarke sodelovanja pa sodijo domači in mednarodni skupni projekti, neposredna naročila raziskovalnih študij in priprava strokovnih mnenj o izboljšavah v Neku, ki so potrebna v upravnih postopkih pred Upravo za jedrsko varnost Republike Slovenije. Predsednik uprave Neka Stane Rožman s sodelavci nenehno skrbi za podporo raziskovanju, razvoju, izobraževanju in širitvi znanja, s čimer ustvarja tudi odlične pogoje za prenos rezultatov inštitutskih raziskovalnih dosežkov v obratovanje Neka, pa tudi v industrijo. To le potrjuje njegovo zavzetost pri prenosu novih znanj v prakso in veliko zaupanje, ki ga Nek izkazuje našemu inštitutu. Stane Rožman je s svojim delom pomembno prispeval in še prispeva tudi k uveljavljanju IJS v jedrski industriji Evropske unije in širše v svetu.