STAznanost

V okviru projekta Odlični v znanosti predstavljenih več kot 60 dosežkov

Ljubljana, 18. decembra - Javna agencija za raziskovalno dejavnost je v okviru projekta Odlični v znanosti 2013 v sodelovanju z znanstvenimi ustanovami letos javnosti predstavila več kot 60 znanstvenih dosežkov slovenskih raziskovalcev. Izbor dosežkov so naredili znanstvenoraziskovalni sveti posameznih ved pri agenciji.

Raziskovalci so imeli možnost predstaviti svoje dosežke na šestih dogodkih - zadnji je bil osredotočen na dosežke s področja naravoslovno-matematičnih ved. Odvil se je minuli teden na ljubljanski fakulteti za kemiji in kemijsko tehnologijo.

Na dogodku je denimo predstojnik Biološkega inštituta Jovana Hadžija v okviru Znanstvenoraziskovalnega centra Slovenske akademije znanosti in umetnosti Matjaž Kuntner predstavil prvo molekularno filogenijo modelne skupine pajkov nefilidov (Nephilidae).

Omenjeni pajki so znani po gigantizmu samic in njihovih mrež ter po ekstremnem spolnem velikostnem dimorfizmu - samci so več kot 100-krat lažji od samic, zato postajajo modelni organizmi za mnoge študije, vendar pa je bila doslej na voljo le morfološka filogenetska hipoteza.

V prispevku slovenskih raziskovalcev je omenjena nova filogenija, ki temelji na množici originalnih molekularnih podatkov in modernih filogenetskih analizah, ter prestavi pogled na evolucijo nefilidov v popolnoma novo luč.

Filogenetska rekonstrukcija z metodo molekularne ure ter fosilno kalibracijo je denimo pokazala, da je družina stara največ 60 milijonov let in je njen nastanek torej mlajši od južnega superkontinenta Gondvana. V prispevku je podana tudi definicija novega rodu (Nephilingis), ki združuje afrotropske vrste.

Namen projekta Odlični v znanosti je promocija znanosti in vzpostavljanje stičišča med znanostjo in družbo ter med raziskovalci in gospodarstveniki, so za STA pojasnili v agenciji za raziskovalno dejavnosti.

Predstavitve so letos potekale že tretje leto zapored, vendar tokrat prvič pod nazivom Odlični v znanosti. V agenciji izvedbo tovrstnih dogodkov načrtujejo tudi v prihodnjih letih.

Kratki opisi vseh letos predstavljenih znanstvenih dosežkov so na voljo tudi v zborniku, ki je prosto dostopen na spletnem naslovu http://www.arrs.gov.si/sl/analize/publ/arrs.asp.