STAznanost
Naravoslovje in tehnika

Kemijski inštitut: Jamnik svetovno priznan znanstvenik in izjemen človek

Ljubljana, 19. decembra - Ob smrti direktorja Kemijskega inštituta Janka Jamnika, ki je danes podlegel strelnim ranam po torkovem napadu, so na inštitutu družini umrlega izrekli iskreno sožalje. Jamnika so v sporočilu za javnost označili za svetovno priznanega, cenjenega in uveljavljenega znanstvenika, strokovnjaka ter izjemnega človeka.

"Izjemno sem ga cenil. Občudoval sem njegovo prodornost, ideje, sposobnost, da je znal povezovati specifičen svet znanosti in industrije. Imel je izjemno visoke cilje, najprej do sebe in tudi do drugih. Bil je res izjemen sodelavec. Zelo ga bomo pogrešali," je o Jamniku navedel Janez Levec, predsednik upravnega odbora Kemijskega inštituta.

"Imel je izjemne načrte in žal nam je, da ga je tako tragičen dogodek ustavil sredi njegove poti," je še dodal Levec.

Po navedbah inštituta je Jamnik svoje življenje posvetil znanosti. Leta 1994 je doktoriral na Fakulteti za fiziko Univerze v Ljubljani. Izpopolnjeval se je v najbolj eminentnih znanstvenih okoljih v tujini: na inštitutu Maxa Plancka v Stuttgartu, na Univerzi Cornell ter v Los Alamos Laboratories v ZDA. Direktor Kemijskega inštituta je bil od aprila 2008.

Za svoje diplomsko delo je prejel Prešernovo nagrado, prav tako pa je v karieri prejel Zoisovo priznanje za posebne dosežke ter dve Zlati priznanji GZS za inovacijo. V svoji karieri je bil član pomembnih mednarodnih znanstvenih združenj. Prav tako je bil član ekspertne delovne skupine za pripravo sprememb zakona o raziskovalni dejavnosti in član strateškega sveta za tehnološki razvoj pri GZS.

V času njegovega vodenja je po trditvah inštituta v javnosti najbolj odmevala njihova izjemna pridobitev - Preglov raziskovalni center, kjer je na 4000 kvadratnih metrih prostorov poleg sodobnih laboratorijev nameščena vrhunska raziskovalna oprema, med drugim tudi najnovejši transmisijski elektronski mikroskop s kemijsko analizo, ki je edinstven v tem delu Evrope.

V torek zvečer je na Jamnika na parkirišču v bližini gostinskega lokala na območju ljubljanskega Viča streljal za zdaj še neznani storilec. Hudo poškodovanemu so nudili nujno zdravniško pomoč in ga prepeljali ljubljanski klinični center, vendar je danes ranam podlegel.