STAznanost

Objavljen natečaj za najboljši poljudni prispevek o znanstvenem raziskovanju

Ljubljana, 18. januarja - Ekipa projekta Znanost na cesti je objavila natečaj za najboljši prispevek o znanstvenih raziskavah Znanost na delu. K sodelovanju vabijo raziskovalce z vseh raziskovalnih področij. Pričakujejo kratke prispevke o lastnih znanstvenih raziskavah, dosežkih, zmotah ali izzivih ter namenjene nestrokovni javnosti, ki jo zanima znanost.

Ljubljana.
Logotip projekta Znanost na cesti.
Foto: http://www.znanostnacesti.si/

Prispevke zbirajo do 1. marca, rezultati bodo objavljeni na spletni strani www.znanostnacesti.si, nagrade najboljšim petim pa podeljene na prvem predavanju petega cikla projekta Znanost na cesti. Več informacij o natečaju je na voljo na tem spletnem naslovu.


Raziskovalci večinoma nismo mojstri v poljudnem pripovedovanju in pisanju o svojih raziskavah. Čeprav se zavedamo, da je obveščanje javnosti o raziskavah, podprtih z javnim denarjem, potrebno in koristno, in čeprav smo pogosto ponosni na svoje dosežke, o njih le redko govorimo izven strokovnih krogov. Za dosežki, o katerih poročamo jedrnato in v strogo strokovnem jeziku, pa je tudi veliko zanimivih zgodb! Povejte nam svojo. Delite z nami vznemirljive trenutke spoznanj in dvomov, povejte nam, česar ne vemo ali pojasnite, česar nismo razumeli, so zapisali organizatorji natečaja.

Projekt "Znanost na cesti, znanje in ideje na prepihu" se je začel spomladi 2013 pod okriljem Slovenskega akademijskega tehniško-naravoslovnega društva (SATENA). Gre za serijo kratkih poljudnoznanstvenih predavanj, ki se odvijajo zvečer na javnih mestih - galeriji, kavarni, na trgu - v Ljubljani.

V polurnih predavanjih znanstveniki na poljuden in zanimiv način predstavljajo raziskave in dosežke na aktualnih področjih znanosti, pomembnih za dvig kvalitete življenja in blagostanja družbe. Predavanja moderirajo novinarji, sledi pogovor z občinstvom.