STAznanost

Agenciji Tromba priznanje Slovenske znanstvene fundacije

Ljubljana, 20. januarja - Slovenska znanstvena fundacija je spletni agenciji za promocijo znanosti, kreativnosti in inovativnosti Tromba podelila priznanje prometej znanosti za odličnost v komuniciranju za leto 2014. Priznanje, ki ga fundacija podeljuje od leta 2003 dalje, je direktorju agencije Aljoši Domijanu na slovesni podelitvi v Ljubljani izročil direktor Slovenske znanstvene fundacije Edvard Kobal.

Ljubljana. Podelitev priznanja prometej znanosti za odličnost v komuniciranju za leto 2014. Direktor Slovenske znanstvene fundacije Edvard Kobal in direktor agencije Tromba Aljoša Domijan Foto: Tromba/Igor Domijan

Ljubljana.
Podelitev priznanja prometej znanosti za odličnost v komuniciranju za leto 2014.
Direktor Slovenske znanstvene fundacije Edvard Kobal in direktor agencije Tromba Aljoša Domijan
Foto: Tromba/Igor Domijan

Fundacija je priznanje agenciji Tromba, ki deluje od februarja lani, podelila na predlog Nacionalnega instituta za biologijo, še piše na spletni strani agencije.

Projektna skupina Trombe se je z razvojem spletnih vsebin odzvala na opozorila številnih slovenskih znanstvenikov in raziskovalcev, da slovenski mediji posvečajo tematiki znanosti in raziskovanja premalo pozornosti.

Kot pojasnjujeta direktor agencije Aljoša Domijan in glavna urednica Trombe Ina Petric, so s sodelavci na podlagi vrste pogovorov z vodilnimi predstavniki znanstveno-raziskovalnega, univerzitetnega, gospodarskega in političnega življenja prišli do spoznanja, da je področje znanosti in raziskovanja še posebej v slovenskih spletnih medijih bistveno premalo prisotno.


"Znanstveniki, ki delujejo na področjih temeljne in uporabne znanosti ter strokovnjaki v zagonskih in odcepljenih podjetjih, so bili enotnega mnenja, da se zavedajo moči medijev in da želijo ter potrebujejo medijsko podporo. Da bi zapolnili to vrzel v medijih, smo pred letom dni ustanovili spletno Agencijo za promocijo znanosti, kreativnosti in inovativnosti Tromba, katere vsebine so slovenski in mednarodni javnosti brezplačno dostopne na naslovu www.tromba.si," sta ob podelitvi priznanja povedala Ina Petric in Aljoša Domijan.

V Sloveniji deluje po zadnjih podatkih več kot 20.000 znanstvenikov, raziskovalcev in inovatorjev, več kot 1400 ljudi pa je zaposlenih v zagonskih podjetjih in približno 1000 v odcepljenih podjetjih.

Tem podjetjem, institutom in znanstveno-razvojnim skupinam agencija Tromba ne glede na njihovo organizacijsko obliko nudi medijsko pomoč pri pripravi različnih medijskih predstavitev.

Na spletnem naslovu www.tromba.si objavlja intervjuje, razprave, okrogle mize, recenzije knjig, obvestila in poročila o znanstvenih konferencah in kongresih ter predstavitve novosti na različnih raziskovalnih področjih.