STAznanost

Znanstveniki vabijo k zbiranju vzorcev prsti, vira zdravil

London, 21. januarja - Ameriški znanstveniki so javnost pozvali, naj se jim pridruži v iskanju sestavin zemlje, iz katerih bi lahko pridobili pomembna nova zdravila. Ekipo znanstvenikov z univerze Rockefeller je v tek spravilo nedavno odkritje potencialnega novega antibiotika v zemlji in zato želijo preiskati prst z vseh koncev sveta.

Ekipa je že začela analizo vzorcev prsti s plaž, gozdov in puščav s petih celin. A pri zbiranju vzorcev potrebuje pomoč. Zato je oblikovala je spletno stran Drugs from Dirt (Zdravila iz prsti) - http://www.drugsfromdirt.org/, na kateri se lahko posameznik vpiše in nato ekipi pošlje vzorec prsti iz svoje okolice, poroča britanski BBC.

Znanstvenike še posebej zanimajo vzorci z edinstvenih, neraziskanih okolij, kot so jame, otoki in termalni vrelci. Takšna območja bi lahko skrivala sveti gral - proizvod bakterij v zemlji, ki bi bil za znanost nekaj povsem novega.

Raziskovalec Sean Brady je za BBC pojasnil, da jim ne gre za stotisoče vzorcev. "Kar si želimo, je nekaj sto vzorcev z zares edinstvenih krajev, ki bi lahko vsebovali resnično zanimive reči. Dejansko nas torej ne zanima zemlja z vašega vrta, čeprav je tudi ta polna bakterij," je dejal. Zainteresirani so tudi za sodelovanje šol in fakultet.

Raziskovalci so za časnik eLife razkrili, da nekateri izmed 185 pregledanih vzorcev že obetajo. Odkrili so namreč sestavine, ki bi lahko prinesle boljše različice obstoječih zdravil.

V vzorcu iz vrelca v Novi Mehiki so tako odkrili sestavine, podobne tistim, ki proizvajajo epoksamicin - naravno molekulo, ki je izhodišče za številna zdravila za raka. V vzorcih iz Brazilije pa so odkrili gene, ki bi lahko prinesli novo različico še enega pomembnega zdravila za raka, bleomicina.

Za prst z ameriškega jugozahoda pa upajo, da vsebuje sestavino, podobno rifamicinu, ki bi lahko pomagala pri zdravljenju odporne tuberkuloze.

Znanstveniki z univerze Rockefeller si želijo, da bi razkritja mikrobne in kemične raznolikosti narave privedla do odkritja tako povsem novih zdravil kot boljših različic obstoječih zdravila.

Doslej odkrita neverjetna raznolikost je po besedah Bradyja prvi korak k izpolnitvi sanj o izdelavi svetovnega zemljevida kemičnih sestavin, ki jih proizvajajo mikrobi - podobnega Google Earth in drugim zemljevidom svetovne geografije.