STAznanost

Leskovec: Pinterest bomo lahko naredili še boljši

Stanford, 23. januarja - Slovenski znanstvenik Jure Leskovec je kot soustanovitelj startup podjetja Kosei zadovoljen z dogovorom o prevzemu s strani upravljalca ameriškega spletnega družbenega omrežja Pinterest. Meni, da bodo lahko s svojimi tehnologijami naredili Pinterest še boljši.

"Navdušeni smo nad možnostmi, ki jih prinaša tehnologija, ki smo jo razvili v podjetju Kosei. Mislim, da bomo lahko preko Pinteresta udejanjili našo vizijo in naredili Pinterest še boljši in uspešnejši," je povedal v prvem odzivu po objavi novice, da bo Pinterest kupil podjetje Kosei.

"To je tisto, nad čemer smo v resnici najbolj navdušeni - da se bomo pridružili mlademu podjetju, kot je Pinterest, in pomagali ter realizirali potencial, ki ga ima," je še dodal profesor računalništva na Univerzi Stanford v ZDA.

Pogajanja so bila po njegovih besedah "intenzivna in naporna, a tudi zelo zanimiva in razburljiva". Prvi pogovori so se začeli konec oktobra, a so se stvari pomikale dokaj počasi. "Potem pa sem se za božič vrnil v Slovenijo in dobesedno, ko je letalo pristalo na Brniku, prižgal telefon in dobil SMS, da moram nazaj v ZDA, da dokončamo posel," pravi.

Sledila so intenzivni nekajdnevni pogovori, zadnji dan so trajali kar devet ur. "A to še ni bil konec, saj potem pridejo na vrsto odvetniki, ki vse pregledajo, pripravijo pogodbe in dokončajo posel. Ta proces je trajal tri tedne in se je končal v ponedeljek," je povedal Leskovec.

Pinterest sicer ni bil edini interesent za nakup podjetja Kosei. Za katero podjetje je šlo, Leskovec ne razkriva, po pisanju nekaterih medijev pa naj bi to bil ameriški spletni velikan Yahoo.

"Pogovarjali smo se tudi z enim največjih podjetjem na področju družbenih omrežij in spleta. Tudi od njih smo dobili zelo mamljivo ponudbo, a na koncu smo se odločili za Pinterest predvsem zato, ker verjamemo, da lahko odločilneje prispevamo pri uspehu podjetja," pojasnjuje Leskovec.

Leskovec ob tem višine kupnine in svojega deleža v mladem zagonskem podjetju Kosei ne razkriva, dodaja le, da bodo, če bo Pinterest zrasel v veliko in uspešno podjetje, "vsekakor zelo zadovoljni".

O njegovi funkciji v podjetju se še pogovarjajo, verjetno pa bo prevzel vlogo glavnega znanstvenika. Njegova akademska pot se bo sicer nadaljevala, na Stanfordu ohranja raziskovalno skupino. Vendar pa bo naslednji dve leti namenil predvsem Pinterestu, potem pa se namerava vrniti na Stanford.

"Na Stanfordu me izjemno podpirajo in mi pomagajo pri tranziciji. Po šestih letih raziskovanja v akademskem svetu je povsem naravno, da grem za par let v industrijo. Tako bom naslednji dve leti večino časa preživel v podjetju Pinterest, potem pa se nameravam vrniti nazaj na Stanford."

Kosei deluje na področju strojnega učenja in analize velikih podatkovnih zbirk. Razvili so tehnologijo, ki lahko na podlagi analize velikih zbirk podatkov podaja priporočila uporabnikom.

"Na Pinterestu bomo integrirali te tehnologije ter jih uporabili za povečanje rasti števila uporabnikov ter pri monetizaciji - kako znotraj platforme Pinterest uporabniku pokazati prave oglase ob pravem času," je še dejal Leskovec.