STAznanost

Slovenska fuzijska asociacija beleži 10-letnico delovanja

Ljubljana, 29. januarja - Slovenska fuzijska asociacija, ki združuje slovenske raziskave na področju jedrske fuzije, letos beleži 10. obletnico svojega delovanja. Ob tej priložnosti organizirajo predavanje, na katerem bo nastopil vodja evropskega programa za razvoj fuzijske energije (EUROfusion) Tony Donne.

Ljubljana.
Energija, elektrika, varčne žarnice, varčevanje z energijo.
Foto: Nebojša Tejić/STA

Slovenska fuzijska asociacija (SFA) je bila ustanovljena, ko je nekdanji minister za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Jure Zupan 7. aprila 2005 podpisal sporazum o sodelovanju med Evropsko skupnostjo za atomsko energijo in slovenskim ministrstvom za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo.

SFA je članica skupine evropskih raziskovalnih enot, ki delujejo v okviru skupnega evropskega fuzijskega programa. Sedež ima na Institutu Jožef Stefan (IJS), njeni članici pa sta poleg IJS še Univerza v Ljubljani in Univerza v Novi Gorici. SFA združuje fuzijske raziskave v Sloveniji, med njenimi dejavnostmi je tudi informiranje javnosti s ciljem izboljšati družbeno sprejemljivost fuzije.

Kot so danes sporočili iz IJS, imajo slovenski znanstveniki že od samega začetka delovanja na tem področju zelo pomembno vlogo v evropskem in mednarodnem prostoru. Slovenski projekti namreč v okviru programa EUROfusion počrpajo nekaj več kot pol milijona evrov evropskih sredstev letno, kar Slovenijo kljub majhnosti uvršča v zgornjo polovico vseh sodelujočih držav članic.

Ob obletnici, kot omenjeno, organizirajo tudi predavanje vodje evropskega programa za razvoj fuzijske energije. Potekalo bo v ponedeljek na IJS. Donne bo orisal napredek in preostale izzive na področju jedrske fuzije za pridobivanje električne energije.

V predstavitvi se bo osredotočil na največji poskusni reaktor Iter, ki je v gradnji v južni Franciji in bo prvi fuzijski reaktor, sposoben proizvesti desetkrat več energije, kot je potrebuje za svoje delovanje. Iter je globalni projekt, zato tudi eden največjih na svetu, v katerem se preko programa EUROfusion povezujejo tudi evropske fuzijske raziskave.