STAznanost
Medicina in zdravje

Telemetrično spremljanje bolnikov na Koroškem z dobrimi rezultati

Slovenj Gradec, 3. februarja - Bolnišnica Slovenj Gradec in Zdravstveni dom Ravne na Koroškem prva v Sloveniji uvajata spremljanje dveh skupin kroničnih bolnikov na daljavo. S projektom so zadovoljni bolniki, bolnišnica bo v letu in pol prihranila milijon evrov, kljub vsemu pa po besedah direktorja bolnišnice Janeza Lavreta zadovoljivega odziva širšega zdravstvenega sistema ni.

V okviru triletnega projekta, imenovanega United4Health - Združeni za zdravje, Splošna bolnišnica Slovenj Gradec in Zdravstveni dom Ravne na Koroškem uvajata spremljanje kroničnih bolnikov s sladkorno boleznijo in bolnikov s kroničnim srčnim popuščanjem. Bolniki s pomočjo potrebnih merilnikov telesne teže, krvnega tlaka, srčnega utripa, zasičenosti krvi s kisikom in ravnijo krvnega sladkorja ter povezave na mobilni telefon in od tam s strežnikom v bolnišnici v okviru nastajajočega centra Cezar podatke dnevno posredujejo.

Sistem je zasnovan tako, da na projektu zaposleno eno diplomirano medicinsko sestro sam opozori na večja odstopanja pri posameznem bolniku, sicer pa vrednosti tudi sama spremlja. Sestra lahko sama oz. v dogovoru z zdravnikom ustrezno ukrepa in z navodili stopi v stik z bolnikom oz. njegovimi svojci.

"Projekt omogoča boljšo skrb za kronične bolnike, izboljšuje se kakovost zdravljenja, preprečujejo hospitalizacije," je na današnji predstavitvi v koroški bolnišnici med drugim povedala zdravnica Cirila Slemenik - Pušnik. Poudarila je, da so zadovoljni bolniki, saj se počutijo bolj spremljane in s tem bolj varne, podobne izkušnje izpostavljajo tudi njihovih svojci. Skupno bodo v projekt vključili 400 sladkornih bolnikov, doslej so jih že prek 300, in 200 bolnikov s kroničnim srčnim popuščanjem, doslej so jih vključili okoli 120.

V 15 evropskih državah si prizadevajo v pilotni projekt, ki se končuje konec letošnjega leta, vključiti 13.600 bolnikov, vendar pa v vseh državah nimajo tolikšnega uspeha pri vključevanju bolnikov, je povedal direktor sodelujočega raziskovalnega podjetja MKS Elektronski sistemi Drago Rudel.

Direktor Zdravstvenega doma Ravne na Koroškem Stanislav Pušnik pa je dejal, da želijo s ponudbo te storitve nadaljevati tudi po izteku pilotnega projekta, hkrati si želijo, da bi lahko imeli na tem področju zaposlene za spremljanje stanja 24 ur dnevno, medtem ko bolnike zdaj na daljavo spremljajo v delovnem času na projektu zaposlene sestre.

Točni podatki o prihrankih bodo znani po izteku pilotnega projekta, direktor bolnišnice Janez Lavre pa že sedaj ocenjuje, da bodo v letu in pol izvajanja projekta prihranili milijon evrov. Kljub dobrim rezultatom in priporočilom Svetovne zdravstvene organizacije o koristnosti uvajanja telemedicinskih storitev pa širši zdravstveni sistem oz. ministrstvo, Nacionalni inštitut za javno zdravje in zavarovalnice doslej niso pokazali posluha za nadaljevanje in vseslovensko širitev projekta, je kritičen Lavre.