STAznanost

V knjigi Arhiv - zakladnice spomina strnjeno 75 kilometrov gradiva desetih arhivov v besedi in sliki

Ljubljana, 5. februarja - Arhiv RS je danes predstavil knjigo Arhivi - zakladnice spomina, ki po mnenju predstavnikov arhiva predstavlja najpopolnejšo antologijo slovenske kulturne dediščine doslej. Več kot 50 avtorjev je iz skoraj 75 kilometrov gradiva desetih slovenskih arhivov izjemno bogastvo, ki sega od 9. stoletja do današnjih dni, strnilo na nekaj več kot 530 strani.

"Namen knjige Arhivi - zakladnica spomina je okrepitev strokovnega sodelovanja med desetimi različnimi arhivskimi ustanovami in predstavitev jagodnega izbora oz. vsebinsko najpomembnejšega in vizualno najlepšega gradiva, ki ga hranimo v teh arhivih," je na predstavitvi dejal urednik Andrej Nared.

Knjiga je del kompleksnega in zahtevnega razstavnega projekta, ki se ga je leta 2011 lotilo deset arhivov. Razstava originalnih dokumentov bo na ogled od 5. marca do 10. maja v Narodnem muzeju Slovenije, poleg tega bo kasneje sledila še potujoča različica razstave, ki bo po Naredovih besedah gostovala v več slovenskih mestih in tudi v tujini.

V zajetni knjigi, ki tehta skoraj pet kilogramov, je namreč 52 avtorjev prispevalo strokovno podprte in poljudno napisane komentarje k 246 posamičnim dokumentom, ki jih dopolnjuje več kot 450 reprodukcij in barvita oprema knjige. Knjiga tako predstavlja mešanico strokovne monografije, razstavnega kataloga in poljudne objave arhivskih virov, je pojasnil Nared.

Vodja nadškofijskega arhiva v Ljubljani France Dolinar je poudaril, da knjiga poleg vizualne privlačnosti pisne dediščine razodeva vse pomembnejše zvrsti arhivskega gradiva, prelomne dogodke, pomembne procese in znane osebnosti širšega slovenskega prostora, ter tako vabi v zakladnice spomina.

Knjiga, ki jo je omogočilo ministrstvo za kulturo in je izšla v nakladi 1200 izvodov, je po oceni nekdanjega direktorja Arhiva RS Dragana Matića izjemnega pomena za prepoznavanje arhivov in utegne postati primeren priročnik za vse ljubiteljske raziskovalce, ki jih raziskovanje preteklosti in delo v arhivih zanima, pa tudi za bolj izkušene zgodovinarje in arhiviste.